Sanne Wevers heeft zondag verrassend zilver gewonnen bij de WK turnen in Glasgow op het onderdeel balk.

De score van de 24-jarige Oldenzaalse was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333. 

Alleen de Amerikaanse titelverdedigster Simone Biles ging over die score heen met een vrijwel perfecte oefening: 15,358. Het brons was voor de Duitse Pauline Schäfer: 14,133.

Nooit eerder haalde Nederland een medaille op het onderdeel balk bij de WK turnen.

Wevers is de vierde Nederlandse vrouw die erin geslaagd is om een WK-medaille te winnen. De drie eerdere medailles werden gewonnen door Renske Endel (zilver op brug in 2001), Verona van de Leur (zilver op vloer in 2002) en Suzanne Harmes (brons op vloer in 2005).

Eythora Thorsdottir, de tweede Nederlandse in de finale, viel van de balk. Ze kwam uit op 12,733 en de achtste en laatste plaats.

Onwerkelijk

Wevers noemde de finale na afloop een 'onwerkelijke belevenis'. "Hier heb ik jarenlang van gedroomd, maar ook twintig jaar hard voor gewerkt.''

Wevers moest als tweede de balk op, het toestel waarop een fout meteen ook fataal is. ''Het was zeker niet mijn beste oefening ooit. Ik heb wel geknokt voor elke tiende van een punt. Het was heel taakgericht turnen, werken van element naar element.''

Meteen na de oefening volgde traditioneel nog wat rekenwerk. ''Ik loop altijd mijn oefening nog even door, kijken of ik op dezelfde D-score uitkom als de jury.'' Wevers kwam naar haar mening een tiende tekort in de moeilijkheidsgraad van haar oefening en tekende met succes protest aan.

Perikelen

''Wat een jaar hebben we gehad'', keek ze terug op perikelen bij haar oude vereniging Bosan TON die haar, tweelingzus Lieke en coach en vader Vincent Wevers van Almelo naar Heerenveen dreven.

''Almelo is nu totaal onbelangrijk, ik heb alle ellende kunnen omzetten in prestaties. Hier gaat het allemaal om, jammer voor hen.'' Wevers werd in Almelo na een verschil van mening ontslagen waarna zijn dochters het werken onmogelijk werd gemaakt.

Sanne Wevers haalde dit jaar, net als zus Lieke, een niet eerder vertoond niveau. Bij de EK pakte zal al brons op brug. ''Ik ging vandaag de balk op met het idee: dit is de laatste wedstrijd van een jaar dat ik heel goed wil afsluiten. Ik ben trots dat dat gelukt is.''

Vloer

Lieke Wevers eindigde als achtste en laatste in de finale op het onderdeel vloer met een score van 14,100. Ze was als reserve opgeroepen voor de eindstrijd door de blessure van de Zwitserse Giulia Steingruber.

Biles pakte net als op de balk het goud. Ze liet een score van 15,800 noteren. Biles bezit nu na drie WK's tien gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles. Twee van die gouden plakken pakte ze met het Amerikaanse team.