Rugby

Nieuw-Zeelandse rugbyers prolongeren wereldtitel

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben zaterdag geschiedenis geschreven door als eerste ploeg de wereldtitel te prolongeren. De 'All Blacks' waren in de finale op Twickenham te sterk voor aartsrivaal Australië.

Nieuw-Zeeland leek in de eerste helft op weg naar een simpele zege, want de titelverdediger leidde na veertig minuten met 16-3. De Australiërs kwamen na rust nog terug tot 21-17, maar moesten uiteindelijk met 34-17 buigen.

Dan Carter besliste het duel in de laatste tien minuten. Eerst scoorde de vedette via een drop goal en vijf minuten voor tijd maakte hij het verschil door een rake penaltykick groter dan één score. Een try van Beauden Barrett maakte aan alle onzekerheid een einde.

Nieuw-Zeeland mocht zo voor de derde keer de Webb Ellis trofee in ontvangst nemen. Eerder werd de rugbygrootmacht wereldkampioen in 1987 en 2011. Australië blijft op twee titels staan (1991 en 1999).

IJzersterk

Nieuw-Zeeland en Australië speelden in Londen voor de 155e keer tegen elkaar in een officieel duel. De 'All Blacks' hadden met 105 zeges tegenover 42 voor de Australiërs een duidelijk voordeel. De 'Wallabies' zijn wel de laatste ploeg die het ijzersterke team van coach Steven Hansen wist te verslaan.

Nieuw-Zeeland begon met zeven spelers die er vier jaar geleden in de finale tegen Frankrijk (8-7) ook bij waren. Carter moest toen door een blessure verstek laten gaan, maar de 33-jarige fly-half was er nu wel bij en groeide met negentien punten uit tot man van de wedstrijd.

Drie rake penalty's van Carter zorgden na 35 minuten voor een 9-3 voorsprong voor de Nieuw-Zeelanders. Een try van Nehe Milner-Skudder vlak voor de pauze zorgde voor een 16-3 ruststand.

Nadat een try van Ma'a Nonu in de eerste minuut van de tweede helft de score op 21-3 bracht, leek de finale beslist. Australië zette echter nog één keer aan en try's van David Pocock en Tevita Kuridrani maakten het nog erg spannend voor ruim tachtigduizend toeschouwers op Twickenham.

In de slotfase maakte de klasse en de linkervoet van Carter het verschil, waardoor Nieuw-Zeeland zich nu recordhouder mag noemen wat betreft het aantal wereldtitels.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie