Turnen

Van Gelder mist WK-podium en direct ticket voor Spelen

Yuri van Gelder is er bij de WK turnen in Glasgow niet in geslaagd zich rechtstreeks te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Nederlander eindigde in de toestelfinale op ringen als zesde.

Van Gelder kreeg voor zijn oefening in de eindstrijd een score van 15,500. Dat was iets minder dan zijn score in de kwalificaties (15.533), waarmee hij ook zesde werd.

Nadat drie concurrenten die score in de finale hadden overtroffen, wist de 32-jarige Brabander dat hij geen olympisch ticket op naam had veroverd. Daarvoor was een medaille nodig.

Van Gelder, die al de Spelen van Peking en Londen miste, heeft nog wel kans op deelname aan Rio 2016. Met het team kan hij zich in april alsnog kwalificeren.

De Nederlandse ringenspecialist werd bij de WK van 2007 tweede. Toen lagen alleen voor de winnaars van de toestelfinales olympische tickets klaar. In Tokio 2011 was een podiumplaats toereikend, maar maakte Van Gelder een fout bij zijn afsprong waardoor hij slechts vijfde werd.

De wereldtitel ging naar Eleftherios Petrounias. De Griek bleef met een score van 15.800 de Chinezen Hao You (15.733) en Yang Liu (15.700) voor.

Vloer

Kenzo Shirai veroverde eerder op de middag voor de tweede maal in zijn loopbaan de wereldtitel op vloer.

De Japanner, vermaard om zijn viervoudige schroef in een van zijn sprongseries, kwam opnieuw tot een ongekend hoge score: 16,233. Zijn oefening heeft een moeilijkheidsgraad van 7,6.

De Brit Max Whitlock komt daar niet in de buurt (6,8) maar was tot vreugde van het publiek wel goed voor zilver: 15,566. Het brons ging naar de Spanjaard Rayderley Miguel Zapata: 15,200.

Shirai was al wereldkampioen in 2013 in Antwerpen. Vorig jaar in het Chinese Nanning werd hij tweede. Met het Japanse team had hij woensdag al goud gepakt in de landenfinale.

Paard/voltige

Whitlock keerde niet veel later terug in de finale op paard/voltige en pakte op dat toestel wel het goud. Met een score van 16,133 troefde hij zijn landgenoot Louis Smith (16,033) net af.

Het brons werd gedeeld door de Japanner Kazuma Kaya en de Armeniër Haroetioen Merdinian. Beiden kwamen uit op 15,500.

Whitlock werd de eerste Brit ooit die goud veroverde op een WK turnen. Het was al zijn derde medaille in Glasgow. Met het team werd hij tweede achter Japan.

Sprong

Maria Paseka was in Glasgow de beste op de toestelfinale op sprong. De Russische turnster kwam na twee sprongen tot een gemiddelde score van 15,666.

Titelverdedigster Hong Un-jong uit Noord-Korea bleef daar net achter: 15,633. De Amerikaanse allroundkampioene Simone Biles moest genoegen nemen met het brons: 15,541.

De 20-jarige was op de Spelen van Londen 2012 al goed voor brons op sprong. Dit jaar werd ze in Montpellier Europees kampioene.

Lees meer over:
Tip de redactie