Zwemmen

Kromowidjojo wint 100 meter vrije slag bij NK, Verlinden naar EK kortebaan

Ranomi Kromowidjojo heeft de 100 meter vrije slag bij de Open NK zwemmen in Tilburg op haar naam geschreven. Joeri Verlinden verzekerde zich van een startbewijs voor de Europese kampioenschappen kortebaan in Netanya.

Kromowidjojo won de 100 meter vrij in 51,72. Daarmee was de olympisch kampioene van Londen ruim anderhalve seconde sneller dan toptalent Marrit Steenbergen, die als tweede aantikte in 53,35. Steenbergen gaat net als 'Kromo' in december naar de EK.

Robin Neumann had zich eerder op de dag ook al verzekerd zich van deelname aan de EK kortebaan op deze afstand.

De 27-jarige Verlinden, die de afgelopen jaren werd geplaagd door fysieke problemen, dook in Tilburg onder de limiettijd op de 100 meter vlinderslag. Hij veroverde het goud in 51,48 seconden, terwijl 51,55 is vereist om naar de EK in Israël te mogen. Verlinden miste eerder dit jaar de WK langebaan in Kazan.

Maarten Brzoskowski kwalificeerde zich op de 400 meter vrije slag voor de EK kortebaan. De specialist op de lange afstanden klokte 3.42,19, een evenaring van het Nederlands record van Ferry Weertman en een fractie onder de limiet.

Puts

Jesse Puts won de 50 vrij in 21,57 seconden. Het talent was al zeker van een reis naar Israël. De zestienjarige Nyls Korstanje voldeed aan de EK-limiet op de 50 meter vrije slag met 22,18.

Ook Tessa Vermeulen slaagde erin zich naar Israël te zwemmen met een tijd van 59.56 op de 100 meter rugslag.

Tip de redactie