Turnen

Van Gelder denkt niet aan stoppen na Spelen Rio

Yuri van Gelder denkt nog niet aan stoppen. De 32-jarige Brabander zal na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro doorgaan met turnen.

"Ik ga door, ik weet het zeker", aldus Van Gelder, die zaterdag in Glasgow voor de zesde keer in zijn loopbaan een WK-finale op ringen turnt.

Meer nog dan de wereldtitel is plaatsing voor Rio zaterdag het grote doel voor de wereldkampioen van 2005. Met het team krijgt hij nog een herkansing in april. Individueel betekent een medaille zaterdag in de ringenfinale een olympisch ticket op naam.

Dat Van Gelder zich ook na Rio hoopt te kunnen meten met de top, is deels gebaseerd op het document waarin alle regeltjes verankerd liggen die de score van een oefening bepalen. Om de vier jaar verandert de internationale turnfederatie FIG de code.

"Soms in mijn voordeel, soms niet. Maar ditmaal zeker. Er komt in ieder geval voor de specialisten een extra route naar de Spelen: via de wereldranglijst." Ook het aantal elementen dat hij in een oefening moet verwerken wordt aangepast: van tien naar acht. "Minder belastend, dan kan ik zeker langer mee."

Documentaire

Van Gelder spiegelt zich aan de Bulgaar Jordan Jovtsjev, op 39-jarige leeftijd olympisch finalist in Londen 2012. "Zo lang het lichaam het toelaat ga ik door."

Jovtsjev was ooit zijn idool, net als de Brazilaanse olympisch kampioen Arthur Zanetti juist opkeek tegen Van Gelder. ''Hij vertelde me later dat hij bij een wedstrijd in São Paulo in 2004 met mij op de foto is gegaan.''

TV-zenders uit Zanetti's vaderland ontdekten Van Gelder, die een Braziliaanse vriendin heeft en Portugees spreekt. ''Ze maken een documentaire over hem waarin ik ook aan het woord kom. En uitgerekend ik was de turner in de kwalificaties die hem buiten de top acht stootte. Sneu voor hem, goed voor mij.''

Bij de WK van 2007 in Stuttgart was er voor het eerst een olympisch ticket te verdienen voor de beste toestelspecialisten. Van Gelder turnde zijn beste oefening ooit maar de Chinees Chen Yibing was net iets beter.

Vier jaar later (WK Tokio) was een podiumplaats voldoende om naar Londen te mogen afreizen voor de Spelen. Gevallen en herrezen na een dopingstraf wegens cocaïnegebruik hield een fout bij zijn afsprong Van Gelder van het podium.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie