Van Rhijn in wereldrecord naar tweede gouden medaille bij WK

Marlou van Rhijn heeft donderdag haar tweede gouden medaille veroverd bij de WK atletiek voor paralympiërs. De 'Blade Babe' verbeterde bovendien haar eigen wereldrecord op de 100 meter.

De 24-jarige Van Rhijn kwam in het Suhaim Bin Hamad Stadium in Doha tot een tijd van 12,80. Daarmee was de Nederlandse twee honderdsten sneller dan de toptijd die ze eind mei in Nottwill neerzette.

"Het deelnemersveld is hier ontzettend sterk, dus ik wist dat ik een scherpe tijd neer moest zetten. Dat is gelukt", zei de winnares.

"Ik wilde op een groot toernooi doen waarvoor ik getraind heb het afgelopen jaar. Er kan nog veel beter, de tijden kunnen nog beter. Daar werk ik elke dag aan en dat blijf ik richting Rio doen. Dat al dat werk dit als resultaat heeft, is geweldig."

Het zilver ging net als twee jaar geleden naar de Française Marie-Amélie Le Fur (13,12). Nyoshia Cain uit Trinidad en Tobago (13,31) completeerde het podium.

200 meter

Marlene van Gansewinkel greep met een vierde plaats net naast een medaille, maar met een tijd van 13,49 was de Nederlandse wel goed voor een persoonlijk record. Fleur Jong eindigde in een pr van 13,52 als zesde.

Van Rhijn was eerder dit toernooi al de beste op de 200 meter in haar klasse (T43).

De Noord-Hollandse veroverde in 2013 bij de WK in Lyon ook goud op de 100 en 200 meter. In 2012 werd ze in Londen paralympisch kampioene op de 200 meter en pakte ze zilver op de kortste sprintafstand.

Van Weeghel

Kenny van Weeghel veroverde al zijn vierde medaille in Qatar. De 35-jarige wheeler was goed voor zilver op de 800 meter. Met een tijd van 1.35,47 hoefde hij alleen de Chinees Chengming Liu net voor zich te dulden (1.35,41).

Van Weeghel had in de klasse T54 al een gouden (200 meter) en twee bronzen plakken (100 en 400 meter) achter zijn naam staan bij de deze WK.

Nederland staat nu op veertien medailles in Doha: drie gouden, vier zilveren en zeven bronzen.

Tip de redactie