Voetbal

Nieuw-Zeeland wil geschiedenis schrijven in finale WK-rugby

De Nieuw-Zeelandse rugbyers kunnen zaterdag geschiedenis schrijven door als eerste land ooit twee WK's op rij te winnen.

"We hebben onszelf nooit gezien als 'de titelverdediger'", zei coach Steve Hansen donderdag op een persconferentie. "We wisten altijd dat we onze status weer moesten verdienen."

"Het is zeer bevredigend dat we in de finale staan, alleen al omdat het de eerste keer is dat dit een All Blacks-team lukt bij een WK in het Verenigd Koninkrijk. Maar het ultieme goal was natuurlijk altijd om het WK te winnen."

Nieuw-Zeeland neemt het op Twickenham op tegen Australië, een van de drie landen die de 'All Blacks' sinds het WK van vier jaar geleden een nederlaag wist toe te brengen.

De 'Wallabies' wonnen in augustus met 27-19 van hun rivalen, al zegevierde Nieuw-Zeeland een week later in eigen huis met 41-13 tegen de Australiërs.

Vedette

Nieuw-Zeeland kende op het WK tot de halve finales amper problemen, terwijl Australië de lastigste groep doorkwam en in de kwartfinales tegen Schotland door het oog van de naald kroop (35-34).

"De twee ploegen zijn via een verschillende route in de finale terechtgekomen", aldus Hansen. "Wij hadden de luxe om per wedstrijd te bouwen, terwijl Australië vanaf dag één op zijn best moest zijn."

De titelverdediger zal zaterdag om 17.00 uur met dezelfde vijftien namen starten als afgelopen zaterdag in de halve finales tegen Zuid-Afrika (20-18).

Zeven spelers waren er vier jaar geleden in de eindstrijd tegen Frankrijk (8-7) ook al bij. Vedette Dan Carter was toen geblesseerd, maar kan nu wel gewoon meedoen.

Hansen gelooft dat zijn ploeg de afgelopen week een perfecte voorbereiding heeft gekend. "De spelers voelen zich weer fris. We kijken heel erg uit naar zaterdag en konden niet blijer zijn met hoe we ervoor staan."

Australië

Coach Michael Cheika van Australië heeft één wijziging doorgevoerd in zijn opstelling. Scott Sio is weer fit na een elleboogblessure en keert terug in de basis ten faveure van James Slipper.

De Australiërs hebben één speler in hun gelederen die ervaring heeft met een WK-finale. Matt Giteau zat al bij de ploeg die in 2003 de eindstrijd verloor van Engeland.

"We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Australië trots is op zijn rugbyteam", aldus Cheika.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie