Turnen

Japanse turners veroveren wereldtitel in Glasgow

De turners van Japan hebben woensdag bij de WK in Glasgow eindelijk de wereldtitel veroverd.

In een sensationele teamfinale leek het op het slotonderdeel rek nog mis te gaan toen superster Kohei Uchimura eruitviel. Maar zijn score van 14,466 bleek net genoeg om Groot-Brittannië voor te blijven: 270,818 tegen 270,345.

China, de afgelopen zes edities winnaar van de landenwedstrijd, werd slechts derde: 269,959.

Voor Uchimura, individueel veelvoudig wereldkampioen, kwam een lang gekoesterde wens uit. Zijn land was de laatste vier keer tweede achter de Chinezen. Vorig jaar bedroeg het verschil slechts een tiende punt.

Kort voor hem was landgenoot Yusuke Tanaka ook al gevallen. Geheel tegen zijn gewoonte in ging Uchimura ook in de fout, maar zijn oefening bleek toch nog goed genoeg om de Britten van een enorme stunt af te houden.

1978

Japan was voor het laatst in 1978 wereldkampioen. Vanaf 1994 werd de hegemonie van China maar één keer doorbroken; in 2001 door Wit-Rusland.

De Chinezen vergooiden hun kansen op paard/voltige. Door de fouten aan de rekstok van Japan werd het nog spannend omdat de Britten op vloer uitmuntend presteerden. Maar Uchimura hield ondanks zijn val genoeg over om nu ook met het team de titel te veroveren. Vrijdag gaat hij op voor zijn zesde allroundtitel op rij.

Lees meer over:
Tip de redactie