Gevluchte topsporters die niet voor hun geboorteland kunnen uitkomen, zijn volgend jaar toch welkom op de Olympische Spelen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil deze vluchtelingen onder de olympische vlag laten meedoen in Rio de Janeiro.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei dat maandagavond tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York. Van de 193 lidstaten steunden 180 de resolutie, die was ingediend door het IOC en het Braziliaanse organisatiecomité.

''Momenteel hebben gevluchte atleten geen kans om te kunnen meedoen aan de Spelen, zelfs als ze zich al gekwalificeerd hebben'', zei Bach.

''Door hun vluchtelingenstatus hebben ze geen thuisland en geen nationaal comité om ze te vertegenwoordigen; geen vlag en geen volkslied. Daarom laten we ze toe onder de olympische vlag. Samen met de 11.000 sporters van de 206 bonden krijgen ze een plek in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen in de wereld.''

Het is vaker voorgekomen dat sporters onder de olympische vlag, als onafhankelijk deelnemer, van de partij waren op de Spelen.