Turnen

Turnsters starten in teamfinale WK op vloer

De Nederlandse turnsters beginnen dinsdagavond bij de teamfinale van de WK in Glasgow op vloer. Tisha Volleman, Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir zijn door bondscoach Gerben Wiersma voor dat onderdeel aangewezen.

In de finale komen per toestel drie turnsters in actie en is er geen schrapresultaat.

Lieke Wevers en Thorsdottir komen verder uit op brug en balk, de toestellen waarop ook Sanne Wevers in actie komt.

Op sprong selecteerde Wiersma Volleman, Mara Titarsolej en Lisa Top, die met haar afsluitende sprong Nederland zaterdag aan de achtste plaats in de kwalificaties hielp. Dat betekende olympische kwalificatie.

"Met deze opstelling ben ik ervan overtuigd dat we wederom onze sterke punten kunnen tonen aan de jury en het publiek: stabiliteit, netheid en uitstraling'', lichtte bondscoach Gerben Wiersma toe. "Het hele team heeft er zin in om nogmaals te schitteren.''

Veertig jaar

De turnsters konden zondag al iets beter geloven dat ze zich als eerste Nederlands team in veertig jaar voor de Spelen hadden geplaatst.

"Dit is waar ik als klein meisje van droomde'', zei Sanne Wevers. "Vandaag staan we op en is het gewoon de werkelijkheid. Nu is het wel geland."

De gymnastiekbond had eigenlijk Tokio 2020 als doel gesteld. "Maar in de groep leefde wel degelijk het idee dat het in Rio al kon'', vertelde Lieke Wevers.

Sanne Wevers turnde zaterdag alleen de eerste twee toestellen (brug en balk) en zag daarna hoe het team steeds dichter bij een top acht-notering kwam.

"Na vloer had ik wel door dat we er heel dichtbij waren. Ik heb dat bewust weggehouden bij de ploeg. Ze moesten niet met cijfers bezig zijn. Ik hamerde er alleen maar op dat ze op sprong voor een goede landing moesten gaan.'' Zus Lieke Wevers kreeg al wel vermoedens: "Ik ken die blik. Ik dacht: er is iets gaande.''

Lees meer over:
Tip de redactie