Valentino Rossi vindt dat Marc Marquez door hun strijd in de Grand Prix van Maleisië ervoor heeft gezorgd dat hij geen kans meer heeft op de wereldtitel in de MotoGP.

"Marc heeft laten zien dat ik donderdag op de persconferentie de waarheid sprak. Het is hem gelukt, ik heb de wereldtitel verloren", aldus Rossi na de race op Sepang.

De 36-jarige Italiaan doelde daarmee op zijn beschuldiging in de aanloop naar de voorlaatste race van het seizoen dat de Spanjaard Marquez (Honda) liever heeft dat zijn landgenoot Jorge Lorenzo (Yamaha) de titel wint dan Rossi (Yamaha).

'The Doctor' vocht in de eerste ronden van de race in Maleisië een verhitte strijd uit met Marquez, wat uiteindelijk in de zevende ronde leidde tot contact tussen de twee en een valpartij van de Honda-coureur. (Bekijk beelden van het incident)

Rossi finishte als derde, maar Lorenzo werd tweede en kwam zo in de WK-stand op zeven punten van zijn teamgenoot, ook omdat de klassementsleider na afloop drie strafpunten kreeg van de wedstrijdleiding. Bovendien moet Rossi bij de laatste GP in Valencia als laatste starten.

Niet geschopt

"Het was niet mijn intentie dat Marquez zou crashen", zei de negenvoudig wereldkampioen in de motorsport. "Ik wilde hem alleen van zijn lijn afkrijgen omdat ik er volledig klaar mee was. Daarna wil ik er vandoor gaan en ontsnappen."

"We raakten elkaar, maar het is niet waar dat ik hem heb geschopt. Hij raakte juist mij. Zijn stuur kwam tegen mijn been, dat daarna wegglipte."

Lorenzo

Lorenzo stelde tijdens zijn eigen persconferentie juist dat hij vond dat Rossi er vanaf was gekomen met een te lichte straf.

"Ik vind eerlijk gezegd niet dat er een goede beslissing is genomen, want Marc is gecrasht en heeft nul punten, terwijl Valentino zijn zestien punten mag behouden", meldde de wereldkampioen van 2010 en 2012.

"Het is ongelooflijk. Toen ik het incident zag, kon ik het niet geloven. Ik heb nog nooit in mijn leven eraan gedacht om zoiets te doen. Valentino zou eigenlijk minimaal net zoveel punten moeten hebben als Marc."

Voorkeursbehandeling

De 28-jarige Lorenzo vermoedt dat Rossi een voorkeursbehandeling krijgt. "Andere coureurs zouden hier zwaarder voor worden bestraft. Maar Valentino is belangrijk voor het kampioenschap. Hij moet de volgende race als laatste starten, maar het is niet eerlijk."

"Hij mag dan de grootste motorcoureur aller tijden zijn, maar veel mensen zullen het respect voor Valentino hebben verloren na vandaag. Als hij kampioen wordt over twee weken, dan zal hij niet de rechtvaardige kampioen zijn."

Als Lorenzo over twee weken de race in Valencia weet te winnen, dan moet Rossi als tweede eindigen om voor de achtste keer wereldkampioen te worden in de MotoGP/500 cc.