Epke Zonderland is ondanks zijn verstoorde voorbereiding op de WK turnen in Glasgow vol vertrouwen voor zijn optreden aan de rekstok.

De 29-jarige Fries liep in september bij een val een hersenschudding op en het was lang de vraag of hij op tijd fit zou zijn op het wereldkampioenschap. Hij wist zich echter te plaatsen voor het toernooi en voelt zich weer fit.

"Als ik het zo voel, kan ik de wedstrijd van mijn leven turnen. Het zit er echt wel in", aldus Zonderland tegen de NOS. "Alleen, je moet je training erop aanpassen en er rekening mee houden dat je fysiek iets minder bent. Maar ik heb echt het gevoel dat als ik mijn oefening lekker doorkom, ik gewoon heel strak kan turnen."

De wereldkampioenschappen zijn vrijdag van start gegaan, maar Zonderland komt maandag pas voor het eerst in actie tijdens de kwalificaties.

"Donderdag heb ik een goede test gehad. Ik heb eigenlijk de wedstrijd nagebootst op de podiumtraining. Qua tijd, intensiteit en spanning. Natuurlijk reageer je daar dan wel een beetje op, maar nu ben ik weer fris."

Teambelang

Vooralsnog denkt Zonderland echter ook aan het teambelang. Met Nederland heeft hij kans op een startbewijs voor de olympische landenwedstrijd als er bij de eerste zestien geëindigd wordt.

"In de kwalificatie moet ik gewoon een goede score neerzetten. Voor mezelf en voor het team. Als ik daar een oefening doe met drie vluchtelementen in plaats van vier, wat mijn max is, is dat voldoende om een goede score neer te zetten. Pas na die wedstrijd ga ik een keer kijken naar mijn eigen toernooi."

Zonderland kan op de rekstok in Glasgow voor de derde keer op rij wereldkampioen aan de rekstok worden. Eerder was hij de beste in Antwerpen (2013) en Nanning (2014).