Ronald Hertog heeft vrijdag in Doha zilver veroverd bij het verspringen bij de WK voor paralympische atleten.

De 26-jarige Hertog noteerde in het Suhaim Bin Hamad Stadion een beste poging van 7.26 meter.

"Het was een zoektocht naar de juiste afzet", zei de Nederlander in een eerste reactie. "Zilver was voor mij vandaag het maximaal haalbare."

Markus Rehm, die net als Hertog gebruik maakt van een 'blade', was een klasse apart. Met 8.40 meter verbeterde de Duitser het wereldrecord. De paralympisch kampioen van 2012 pakte vorig jaar de Duitse titel bij het kampioenschap voor valide atleten.

Olmypisch kampioen Greg Rutherford veroverde deze zomer de wereldtitel verspringen met een afstand van 8.41 meter.

Hertog is inmiddels zeker van een startbewijs voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. "Dat is super. Dit is een van mijn betere wedstrijden van dit jaar. Al mijn piekmomenten van dit jaar zijn beter dan mijn prestaties van vorig jaar. Dus met deze plak erbij heb ik een fantastisch jaar achter de rug.”

Vierde medaille

De medaille van Hertog betekende de vierde voor Nederland in Doha. Wheeler Kenny van Weeghel kroonde zich donderdag tot wereldkampioen op de 200 meter, Marlène van Gansewinkel won zilver bij het verspringen (T44) en Amy Siemons was goed voor brons op de 100 meter (T34).

Hertog was de Nederlandse vlaggendrager bij de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. Toen was hij nog speerwerper en pakte hij brons op dat onderdeel.

Eerder dit jaar werd de nummer twee van het vorige paralympische WK nog Nederlands kampioen verspringen bij de valide atleten.