Dorian van Rijsselberghe heeft zich op het WK in de RS:X-klasse als zevende gekwalificeerd voor de afsluitende medalrace van zaterdag.

De olympisch kampioen noteerde vrijdag een vierde, negende maar ook 32e plaats. Dat laatste resultaat kon hij schrappen. De windsurfer van Texel, die voor de kust van Al-Mussanah in Oman vaak vergeefs wachtte hade wind, kwam uit op 57 punten.

De Fransman Pierre Le Coq bleef leider, maar is met 42 punten lang niet zeker van een medaille.

Kiran Badloe redde het niet hoewel hij vrijdag tweemaal als achtste finishte. De jonge Nederlander sloot de twaalfde en laatste wedstrijd af als 28e. Dat resultaat was niet meer aftrekbaar waardoor Badloe uit de top tien viel (twaalfde).

Vrouwen

Lilian de Geus gaat op de slotdag op jacht naar een medaille. Ze bereikte de eindstrijd, waarin dubbele punten te verdienen zijn, als vierde. Goud zit er niet meer in. De Chinese Chen Peina is na onder meer zes zeges en twee tweede plaatsen (20 punten) niet mee te achterhalen.

De Nederlandse, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen, finishte vrijdag als tweede, vierde en negende. Ze kwam netto uit op 48 punten, en heeft de Poolse Malgorzata Bialecka (42) en de Britse Bryony Shaw (43) nog in het vizier.

Dat De Geus in de achtste race werd gediskwalificeerd na een protest van de Braziliaanse Patricia Dacosta maakte geen verschil.