Behalve om titels gaat het dit jaar bij de WK turnen ook om olympische kwalificatie. Alleen daarom al zijn de kwalificaties, die vrijdag voor de vrouwen beginnen, extra interessant.

De acht landen die zich in Glasgow plaatsen voor de teamfinales zijn meteen ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Rio 2016.

Voor de Nederlandse vrouwen is dat een vrijwel onmogelijke opgave. Hoewel het team vorig jaar verraste met de tiende plaats bij de WK in het Chinese Nanning mikt bondscoach Gerben Wiersma op een omweg via het olympisch kwalificatietoernooi in april in Rio.

De niet topfitte Céline van Gerner en Noël van Klaveren werden thuisgelaten omdat zij zich volledig kunnen richten op het zogenoemde testevent waar voor de landen negen tot en met zestien van de WK nog eens vier olympische teamtickets klaar liggen.

Mara Titarsolej, Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman, Lisa Top, Lieke en Sanne Wevers komen zaterdag pas in actie. Voor de mannen beginnen de kwalificaties op zondag. Hier is Nederland maandag aan de beurt.