Vera van Pol loopt een optreden tijdens de WK turnen in Glasgow mis. Bondscoach Gerben Wiersma maakte woensdag het team bekend dat zaterdag in de kwalificaties in actie komt.

Wiersma was met zeven turnsters afgereisd van wie er een moest afvallen. "Het was wederom lastig om de laatste keuzes te maken'', lichtte de bondscoach, die mikt op een plaats bij de beste zestien als land, toe.

Drie turnsters komen op alle vier de toestellen uit. Dat zijn de op een WK debuterende Mara Titarsolej en Eythora Thorsdottir en routinier Lieke Wevers. Haar zus Sanne Wevers turnt brug en balk.

Tisha Volleman, een andere debutante, komt in actie op brug, vloer en sprong. Lisa Top werd door Wiersma aangewezen voor balk, vloer en sprong. Bij de WK komen per land zes turnsters in actie, per toestel vijf met één schrapresultaat.

Spelen

De beste acht landen in Glasgow plaatsen zich rechtstreeks voor de Spelen van Rio 2016. Dat is voor Nederland, zonder de niet fitte Céline van Gerner en Noël van Klaveren, normaal gesproken niet haalbaar. Vorig jaar werd het team bij de WK in Nanning tiende.

De landen die bij de WK op de plaatsen negen tot en met zestien eindigen krijgen op een kwalificatietoernooi in april in Rio nog een kans zich voor de Spelen te plaatsen. Daar is een plaats in de top vier nodig. Wiersma: "Ik heb er alle vertrouwen in dat we met deze meiden een prachtige prestatie gaan neerzetten.''