Voormalig wereldkampioen darts Richie Burnett is voor achttien maanden geschorst omdat hij positief is bevonden op het gebruik van cocaïne.

De 48-jarige Burnett ging nog tegen zijn straf in beroep, maar dat is afgewezen. De Welshman is daarom geschorst tot 2 mei 2016. 

'The Prince of Wales' werd betrapt op het gebruik van cocaïne tijdens de PDC Grand Slam qualifier in Wigan, vorig jaar november.

Burnett kroonde zich in 1995 tot wereldkampioen bij de BDO door in de finale Raymond van Barneveld te verslaan en was de afgelopen tien jaar actief in het PDC-circuit. Hij boekte de afgelopen jaren geen aansprekende resultaten meer.

Het Engelse antidopingbureau UKAD heeft Burnett vanwege zijn positieve test voor achttien maanden geschorst voor alle sporten. Omdat hij meewerkte met de instantie werd de straf van Burnett verminderd van twee tot anderhalf jaar.

"Het maakt niet uit wat de omstandigheden zijn, atleten zijn zelf verantwoordelijk voor verboden middelen die worden gevonden", zegt UKAD-directeur Graham Arthur.