De marathon van Amsterdam is zondag voor het tweede jaar op rij gewonnen door de Keniaan Bernard Kipyego. De Nederlander Abdi Nageeye voldeed aan de olympische limiet voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Kipyego voltooide de 42,195 kilometer in een tijd van 2 uur, 6 minuten en 18 seconden en was daarmee vier seconden sneller dan vorig jaar.

Achter de 29-jarige Keniaan kwamen zijn landgenoten Ezekiel Chebii en Mike Kigen als tweede en derde over de streep in het Olympisch Stadion.

Nageeye voltooide de marathon in een persoonlijke toptijd van 2.10.24 en voldeed daarmee aan de limiet voor olympische kwalificatie, die is vastgesteld op 2.11.00.

Het oude persoonlijk record van de 26-jarige Nederlander stond op 2.11.33. De in Ethiopië geboren Nageeye kon nog niet tippen aan het Nederlands record van Kamiel Maase uit 2007 (2.08.21).

Butter en Choukoud

Michel Butter (acht seconden) en Khalid Choukoud (34 seconden) kwamen nipt tekort voor de limiet voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Net als Nageeye lieten zij de Afrikaanse favorieten vanaf de start direct gaan en liepen ze hun eigen tempo. Terwijl Nageeye in tweede groep belandde, liepen Butter en Choukoud in een groep daarachter.

Waar het er halverwege al alle schijn van had dat Nageeye aan de limiet voor olympische kwalificatie zou gaan voldoen, hadden Butter en Choukoud ook zicht op de vastgestelde tijd van 2.11.00.

Uiteindelijk bleek de marge voor de twee Nederlanders net iets te krap, waardoor zij minder dan een minuut te laat over de finish kwamen in het Olympisch Stadion.

Kou en regen

Door het lage temperatuur en de regen behoorde een echte toptijd nooit tot de mogelijkheden in Amsterdam, waar de recordtijd in 2013 werd gelopen door Wilson Chebet (2.05.36).

Na zo'n 35 kilometer plaatste Kipyego, die in een kopgroep liep met Chebii, Kigen en de Ehtiopiër Chala Dechase, een tempoversnelling. Aanvankelijk kon alleen Kigen het tempo van zijn landgenoot bijbenen.

Kigen werd later echter ingehaald door Chebii, maar ook hij kon zich in de slotfase niet meten met Kipyego.

"De regen en de lage temperatuur waren niet in mijn voordeel", analyseerde winnaar Kipyego, die wel blij was met zijn nieuwe persoonlijk record. "Dat is heel mooi."

Vrouwen

Joyce Chepkirui won bij de vrouwen. De 27-jarige Keniaanse voltooide de 42,195 kilometer in een tijd van 2 uur, 24 minuten en 11 seconden.

Dat betekende een forse verbetering van haar persoonlijk record, dat ze eerder dit jaar in Boston op 2.29.07 vaststelde.

Chepkirui bleef wel ver verwijderd van het parcoursrecord, dat sinds 2012 op naam staat van Meseret Hailu. De Ethiopische klokte toen een tijd van 2.21.09.

Op 25 seconden achterstand van Chepkirui eindigde haar landgenote Flomena Cheyech als tweede. De Australische Milly Clark kwam als derde binnen, op bijna vijf minuten van de winnares.

Inge de Jong kwam in het Olympisch Stadion als eerste Nederlandse vrouw over de meet. Zij vestigde met een tijd van 2.37.06 bovendien een nieuw persoonlijk record. Dat stond op 2.38.00.