De 470-zeilsters Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen hebben zaterdag bij het WK in Haifa hun olympische ticket naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro veiliggesteld.

Het Nederlandse koppel eindigde in de afsluitende medalrace op de vijfde plaats. Daarmee belandde het duo ook op de vijfde plek in het eindklassement. Ze hebben nu aan alle olympische kwalificatie-eisen voldaan.

Kyranakou en Van Veen moesten bij de WK in Israël in de top zeven eindigen om zeker te zijn van deelname in Rio. Dat lukte ruimschoots, al maakte het tweetal het zichzelf nog wel even moeilijk door een diskwalificatie in de derde race. Met een overwinning in de tiende en voorlaatste race namen Kyranakou en Van Veen vrijdag al een voorschot op het olympische ticket.

De 21-jarige Oostenrijkse titelverdedigster Lara Vadlau, met Jolanta Ogar als bemanningslid, pakte goud. Het Britse koppel Hannah Mills/Saskia Clark won de medalrace, maar moest zich tevreden stellen met zilver. Camille Lecointre en Hélène Defrance uit Frankrijk behaalden brons.