De Nederlandse volleyballers zijn dinsdag verrassend uitgeschakeld in de tussenronde van het Europees kampioenschap.

Oranje verloor in de wedstrijd voor een plek in de kwartfinale kansloos in drie sets van het lager geklasseerde Slovenië: 25-16, 25-19 en 25-22.

De volleybalmannen maakten in de groepsfase nog een goede indruk met zeges op Tsjechië, het hoger ingeschaalde Duitsland en een nipte nederlaag zondag tegen poulewinnaar Bulgarije.

Door het verlies tegen het gastland was de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen veroordeeld tot de tussenronde en voor de lege tribunes van de Arena Armeec in Sofia was dinsdag weinig meer over van de bevlogenheid, vechtlust en veerkracht van Oranje.

Slovenië, dat op de wereldranglijst veertien plaatsen lager staat dan Nederland, won in de groepsfase alleen van Wit-Rusland. De ploeg incasseerde nederlagen tegen Polen en België.

Oranje strandde twee jaar geleden ook al in de tussenronde van het EK, toen tegen Italië.

Reserves

Vermeulen begon de wedstrijd nog met zijn vaste basisspelers Nimir Abdelaziz, Kay van Dijk, Jeroen Rauwerdink, Dick Kooy, Rob Bontje, Jasper Diefenbach en libero Gijs Jorna.

De basisploeg keek de hele eerste set tegen een achterstand aan die alleen maar groter werd. Al snel haalde de bondscoach daarom vrijwel al zijn vaste krachten naar de kant en kregen reserves als Niels Klapwijk, Yannick van Harskamp, Thijs ter Horst, Maarten van Garderen en Bas van Bemmelen een kans.

De invallers leken het tij te keren in de tweede set, maar de opleving was van korte duur. Oranje kwam nog op voorsprong in de derde set, maar Slovenië trok de stand gelijk en drukte in de slotfase door.

Slovenië speelt in de kwartfinales tegen wereldkampioen Polen.

Vermeulen en Van Harskamp

"Vanaf het eerste punt kon je zien dat we vandaag over te weinig energie beschikten", reageerde Vermeulen na het duel. "We konden geen druk zetten op de Slovenen en kregen de bal niet bij ze op de grond."

"Fysiek en geestelijk waren we nog niet hersteld van de slijtageslag tegen Bulgarije. Deze nederlaag is teleurstellend, dit is niet het resultaat waar we voor kwamen."

Van Harskamp kondigde na afloop aan dat hij een punt achter zijn carrière zet. De 29-jarige aanvoerder van Oranje gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. De spelverdeler kwam 160 keer uit voor het Nederlands team en speelde behalve in Nederland ook in de Belgische en de Italiaanse competitie.