Guillaume Elmont stopt per direct met topjudo. De wereldkampioen van 2005 heeft zijn bicepspees afgescheurd en ziet zichzelf gedwongen om een punt te zetten achter zijn loopbaan.

Elmont liep de blessure afgelopen woensdag op tijdens de training. Voor die kwetstuur staat een herstel van ongeveer drie maanden.

De 34-jarige judoka was met Noël van 't End nog aan het strijden voor een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016 in de gewichtsklasse (tot 90 kilogram).

De herstelperiode van drie maanden is te lang voor Elmont om nog een serieuze kans te maken op deelname aan de Spelen. Hij mist de nodige toernooien, waarin punten voor de wereldranglijst zijn te verdienen.

Op die ranking staat Van 't End er nu al beter voor. Zelfs als Elmont begin januari alweer mee kan draaien in het circuit, ligt het niet in de lijn der verwachting dat hij Van 't End nog uit Rio de Janeiro kan houden.

Jammer

"Het is erg jammer dat er op deze wijze noodgedwongen een einde komt aan mijn judocarrière", aldus Elmont. "Ik was op de goede weg en ervan overtuigd dat ik me zou plaatsen voor de Spelen. Als je al zo lang meedraait in de top wil je zelf bepalen wat je laatste wedstrijd wordt."

Elmont veroverde naast zijn wereldtitel in 2005 nog een bronzen WK-medaille in 2007, vier EK-medailles en elf achtereenvolgende nationale titels.

Eind juni eindigde de oudere broer van Dex Elmont nog als derde op de eerste Europese Spelen in Bakoe.