Epke Zonderland reist definitief af naar Glasgow voor de wereldkampioenschappen turnen. Bondscoach Mitch Fenner nam de olympisch kampioen maandag op in de Nederlandse selectie.

Zonderland werkte afgelopen zaterdag een geslaagde test af in de interland tegen Wit-Rusland.

Het was lang de vraag of de Fries op tijd fit zou zijn voor de titelstrijd over een kleine drie weken in Glasgow. Zonderland liep enkele weken geleden een hersenschudding op door een val. Fenner wilde dat de regerend wereldkampioen aan de rekstok tegen Wit-Rusland liet zien dat hij er klaar voor is.

De test verliep naar wens, alleen was het nog de vraag hoe Zonderland zou herstellen van zijn inspanningen. Voldoende, zo bleek maandag uit de keuze van Fenner, die ook een plaats in zijn selectie inruimde voor Yuri van Gelder.

Vertrouwen

De ploeg bestaat verder uit Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Jeffrey Wammes. Michel Bletterman reist mee als reserve. Anthony van Assche, Boudewijn de Vries en Karl Kosztka vielen af. De wereldtitelstrijd begint op 23 oktober.

"We hebben drie jaar naar dit belangrijke WK toegewerkt. Het resultaat daarvan moet nu in Glasgow zichtbaar worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het team de doelstelling kan behalen'', aldus Fenner.

Bij de WK kan Nederland zich als land kwalificeren voor de Olympische Spelen door een plaats bij de beste acht. Individueel is plaatsing voor Rio een feit bij een podiumplaats in een toestelfinale. Met name Zonderland (rek) en Van Gelder (ringen) azen daarop.

Van Gerner

De Nederlandse turnsters reizen zonder Céline van Gerner af naar Glasgow. De Zwolse, in Londen 2012 de enige Nederlandse turnster, is onvoldoende hersteld van een hamstringblessure.

Omdat vermoedelijk het olympisch kwalificatietoernooi komend voorjaar in Rio pas beslissend zal zijn voor plaatsing voor de Spelen is besloten Van Gerner, net als Noël van Klaveren, thuis te laten. "Zij kunnen zich nu optimaal voorbereiden voor dat evenement'', aldus bondscoach Gerben Wiersma.

De zeven geselecteerde turnsters zijn: Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers. Wiersma bepaalt pas later welk zestal daadwerkelijk in actie komt in Glasgow.

Van Gerner bleef zaterdag in de interland tegen Groot-Brittannië al aan de kant, net als Sanne Wevers die het in de rug was geschoten. "Het herstel van Sanne verloopt voorspoedig, maar voor Céline en Noël is het verstandiger zich te richten op het kwalificatietoernooi'', meldde Wiersma.

Joertsjenko

Van Klaveren turnde zaterdag weliswaar een volledige meerkamp maar is niet volledig fit. Na de EK dit voorjaar onderging ze een enkeloperatie, terwijl ze de eerste WK-kwalificatiewedstrijd miste door een overstrekte knie.

Wiersma: "Ze kan op sprong haar joertsjenko met dubbele schroef nog niet maken. Daarop inzetten is een te groot risico.''

Ook zonder beide steunpilaren is volgens Wiersma een plaats bij de beste zestien ruimschoots haalbaar. De beste acht landen plaatsen zich in Glasgow rechtstreeks voor de Spelen, de landen negen tot en met zestien krijgen een herkansing voor vier startbewijzen. Maartje Ruikes viel af.