De Europese Commissie gaat onderzoeken of de internationale schaatsfederatie ISU mededingingsregels overtreedt.

Oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt klaagden vorig jaar dat de ISU sporters verbiedt om aan de lucratieve Icederby in Dubai mee te doen.

De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze deelnemen aan wedstrijden die niet door de federatie zijn goedgekeurd. De Europese Commissie gaat nu naar aanleiding van de klacht van de Nederlanders bekijken of dat wel mag.

"De Commissie zal nagaan of ISU-regels schaatsers beletten hun sport te beoefenen, door onevenredige en ongerechtvaardigde obstakels op te werpen voor bedrijven zonder banden met de ISU die alternatieve schaatsevenementen willen organiseren. Mocht dit soort praktijken bevestigd worden, dan kan het gaan om concurrentieverstorende afspraken en misbruik van een machtspositie, wat verboden is.’’

Gokken

De Icederby is een Zuid-Koreaans idee. Het is de bedoeling dat schaatsers en shorttrackers tegen elkaar strijden op een baan van 220 meter. De sporters kunnen flinke geldprijzen winnen, de initiatiefnemers willen vooral dat het publiek gaat gokken op de uitkomst van wedstrijden.

Tuitert en Kerstholt zagen wel wat in het idee en stapten naar de Europese Commissie toen de ISU deelname verbood. Het duo kreeg bijval van andere schaatsers en ook de Nederlandse schaatsbond KNSB was blij met de actie van Tuitert en Kerstholt. De Commissie heeft nu bijna een jaar later besloten een onderzoek te starten.