Bondscoach Giovanni Guidetti was na de verloren finale tegen Rusland teleurgesteld vanwege het mislopen van de Europese titel, maar ook trots op de prestaties van zijn volleybalsters tijdens het EK. 

''Op dit toernooi heeft Nederland bewezen dat het bij de top van het volleybal hoort", zei Guidetti, die wel zag dat Oranje duidelijk tekort kwam tegen Rusland.

''Ons aanvalsspel en de blokkering waren slecht. We hadden een goed plan, maar het lukte niet om het uit te voeren. We moesten sowieso Tatiani Kosjeleva afblokken, maar we raakten maar één balletje aan in de eerste set."

Guidetti probeerde nog het een en ander om het tij te keren, maar tevergeefs. "We speelden helemaal geen goed verdedigend spel, en zij wel. Ik probeerde van alles, wisselde veel. Maar het verschil was te groot."

''Normaal kon het team in een flow komen, ook als het niet liep. Rusland zorgde dat dat niet gebeurde. Alle credits voor Rusland, dat was gewoon beter'', aldus Guidetti.

Rio

De Italiaanse coach durfde al wel vooruit te kijken, ondanks de pijnlijke nederlaag. "We moeten gaan bekijken waarom het verschil zo groot was. Daar ga ik me over buigen, omdat we dit niveau moeten halen tegen andere teams in de wereld. Maar Nederland heeft de kracht om Rio te halen."

De eerste kans om dat te doen is in januari, als in de Turkse hoofdstad Ankara het olympisch kwalificatietoernooi wacht.

"Daar gaan we met een goed plan naartoe. Voor veel speelsters was dit de eerste grote finale en ik kan niet teleurgesteld zijn in deze groep. Al het goede wat er dit EK is gebeurd, pakken ze ons niet meer af. Dit is een goed begin, dit team kan naar Rio en Tokio. Er is nog veel te doen."

Geslaagd

Wat toernooidirecteur Peter Blangé betreft had het EK niet beter kunnen verlopen. ''Dit was het perfecte scenario. Vooraf zei ik dat dit een geslaagd toernooi zou zijn als we heel veel mensen in de zaal kregen, met een goed team op het veld in een mooie ambiance. Die doelen zijn allemaal bereikt."

''Het mooiste moment was misschien nog wel toen Nederland zaterdag met 2-0 in sets voor kwam tegen Turkije. Toen waren binnen tien minuten de laatste 1500 kaarten voor de finale verkocht. Het is zuur van die finale, Rusland was te goed.''

Met bijna 11.000 mensen op de tribune was de finale de best bezochte volleybalwedstrijd ooit in de Nederlandse geschiedenis. Daarmee ging het record uit 1996, de World League-finale voor mannen, uit de boeken. Een wedstrijd waarin Blangé zelf speelde.

''Ach, records zijn er om gebroken te worden. Het had nog wel groter gekund, als je het vooraf allemaal weet. We wilden echt iets op de kaart zetten en tijdens het toernooi was het een Efteling, een achtbaan. Het was geweldig, ik ben trots.''