Manon Nummerdor-Flier moest zondag na de nederlaag van de volleybalsters in de EK-finale in Ahoy Rotterdam toegeven dat Rusland een maatje te groot was voor Oranje.

"We troffen vandaag een Rusland dat heel sterk was en ons overklast heeft", aldus de 31-jarige Nummerdor-Flier na het met 3-0 verloren duel tegen de NOS.

"We hadden een sterk tactisch plan. Rusland speelt ook niet verbazingwekkend moeilijk, maar hun kracht is de hoge aanval en daar kwamen wij met ons blok niet aan. En onze meest fantastische aanvallen werden van de grond gehaald."

"Aanvallend, verdedigend en in de passing waren ze dus heel sterk. Zij hebben ons verrast en zijn de verdiende winnaar."

Robin De Kruijf vond ook dat de Russinnen "alle lof" verdienden. "Ze hadden vleugels vandaag. "We lieten ze te veel hun spel spelen, we gaven ze de ruimte. Op het einde konden we meer strijd leveren, maar dat hielden we niet de hele tijd vol."

"Als we zo vanaf het begin hadden gespeeld, hadden we ze onder druk kunnen zetten. Maar nu hadden we al te veel weggegeven. We hebben dit EK wel laten zien dat we mee kunnen doen op het hoogste niveau."

Indruk

Nederland had tot de finale veel indruk gemaakt door vijf zeges op rij te boeken en maar twee sets te verliezen. "Dit is een grote teleurstelling, want we hadden meer van deze finale verwacht", stelde Nummerdor-Flier. "We gingen echt voor de gouden medaille."

De meest ervaren speelster in de Oranje-selectie, dit toernooi ingezet als invalster, benadrukte echter ook dat zilver een knappe prestatie is.

"We gaan het gepast vieren, want dit is ook een heel mooie medaille. Het zal nog moeten doordringen, maar ik ben heel trots op deze ploeg en bij de rest van de meiden zal er ook zeker blijdschap zitten."

Met ruim tienduizend fans in Ahoy was de EK-finale de best bezochte volleybalwedstrijd ooit in Nederland. "Het was fantastisch om in zo'n ambiance te spelen. Ik kreeg al kippenvel toen ik de hal inliep", zei Nummerdor-Flier.

Spelen

De volgende opdracht voor de Nederlandse volleybalsters is het olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar januari. Daar doen gastland Turkije en de zeven beste landen van de Europese ranglijst aan mee.

Alleen de winnaar van de toernooi kwalificeert zich rechtstreeks voor Rio, de nummer twee en drie plaatsen zich voor een laatste kans in mei. In Japan zullen dan acht landen strijden om twee tickets voor de Spelen.

Volgens Nummerdor-Flier zijn de resultaten op het EK "belangrijk voor het zelfvertrouwen" van Oranje richting het OKT. "We weten nu wat er in dit team zit."

"Het is de kunst om dit nu richting het OKT vast te houden, maar we zijn een heel hechte groep. Er ontstaan geen eilandjes, of we nou winnen of verliezen."