De Nederlandse volleybalsters hebben zondag niet de kroon kunnen zetten op hun goede prestaties bij het EK in eigen land. Oranje verloor de finale in Ahoy Rotterdam met 3-0 van titelverdediger Rusland.

De Nederlandse ploeg won haar vorige vijf EK-duels overtuigend en verloor in die wedstrijden maar twee sets. Tegen de ijzersterke Russische vrouwen bleek Oranje zeker de eerste twee sets kansloos: 14-25, 20-25 en 20-25.

Het betekent de veertiende Europese titel voor Rusland, dat tussen 1967 en 1987 als de Sovjet-Unie liefst negen keer op rij goud veroverde.

Oranje blijft op één keer EK-goud staan. In 1995 veroverde Nederland de titel door in de finale in eigen land met 3-0 te winnen van Kroatië. In 1991 en 2009 pakten de volleybalsters ook EK-zilver, terwijl Oranje in 1985 goed was voor brons.

Servië won eerder op de dag in de troostfinale van Turkije met 3-0 (25-19, 25-17, 25-18) en eindigde zo als derde. Voor de Servische vrouwen is het de vierde medaille op een Europees kampioenschap. Het Balkanland won ook al eens goud, zilver en brons.

Tienduizend fans

Oranje begon voor ruim tienduizend fans - de meeste toeschouwers ooit bij een volleybalwedstrijd in Nederland - goed aan de partij en kwam op 6-3, maar daarna had de thuisploeg veel moeite met de lengte van het blok en de service van de Russische ploeg. De titelverdediger gaf amper nog een punt weg en won de eerste set met liefst 25-14.

In de tweede set zette Rusland direct door en bij een 5-1 achterstand moest bondscoach Giovanni Guidetti in een time-out vluchten. Nederland was vooral in de passing minder dan in de eerdere EK-wedstrijden.

Twee kill blocks van Robin de Kruijf en invalbeurten van Femke Stoltenborg en Manon Nummerdor-Flier zorgden voor een korte opleving, maar het zoekende Oranje moest ook nu een ruime marge van acht punten toestaan (21-13). Nederland werkte nog twee setpunten weg, maar het derde was raak: 25-20.

Met invallers Celeste Plak en Quinta Steenbergen in de ploeg kwam Nederland met 5-0 en 12-7 voor in de derde set. Op 15-14 nam Rusland de leiding echter over en die voorsprong gaf de ploeg van bondscoach Joeri Maritsjev niet meer uit handen, waardoor Oranje genoegen moest nemen met zilver.

Voor Guidetti betekende dat de derde keer op rij dat hij als tweede eindigde op het EK. Bij de vorige twee Europese kampioenschappen pakte de Italiaan zilver als bondscoach van Duitsland.