De Nederlandse ijshockeyer Daniel Sprong begint het nieuwe NHL-seizoen, dat woensdag van start gaat, in de selectie van de Pittsburgh Penguins.

De Penguins maakten in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) de 25-koppige selectie bekend waarmee ze het reguliere seizoen ingaan en de 18-jarige Sprong zat niet bij de zes spelers die als laatste afvielen.

De geboren Amsterdammer werd eind juni als 46e gekozen door Pittsburgh in de jaarlijkse 'draft' van de NHL, waarin clubs beurtelings talenten mogen kiezen.

In de voorbereiding maakte Sprong drie goals en veel indruk met zijn goede schot, agressiviteit en snelheid, waardoor de Penguins amper nog om hem heen konden. "Hij gaat het altijd het ijs op om te proberen het verschil te maken", aldus hoofdcoach Mike Johnston.

Het is nog niet zeker dat Sprong het hele seizoen van 82 wedstrijden bij de selectie van de Penguins zal blijven. Volgens de regels kan zijn ploeg hem de eerste negen duels een kans geven om te laten zien wat hij kan, voordat zijn NHL-contract ingaat.

Het is mogelijk dat vervolgens wordt besloten dat het beter voor de 'winger' is om dit seizoen in de Quebec Major Junior Hockey League te spelen, de competitie waarin hij de vorige twee seizoenen al uitblonk namens de Charlottetown Islanders.

Verhuizen

Sprong, wiens vader Hannie in de jaren negentig voor het Nederlandse team ijshockeyde, verhuisde op 7-jarige leeftijd met zijn ouders naar Canada (Île-Bizard, Quebec) omdat dat beter was voor zijn ijshockeycarrière.

Als Sprong in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) speelt in de openingswedstrijd van de Penguins op bezoek bij de Dallas Stars, dan is hij de eerste in Nederland geboren speler in de grootste ijshockeycompetitie ter wereld sinds Ed Kea.

De in Weesp geboren ijshockeyer kwam tussen 1974 en 1979 uit voor de Atlanta Flames en tussen 1979 en 1983 voor de St. Louis Blues.

Pittsburgh is de ploeg van superster en aanvoerder Sidney Crosby, die in 2010 in Vancouver de winnende goal maakte voor Canada in de olympische finale. In 2009 leidde hij de Penguins naar de Stanley Cup.