De Nederlandse volleybalsters strijden zondag om het goud op het EK volleybal. In Rotterdam is grootmacht Rusland de laatste tegenstander van Oranje, dat jaagt op de tweede Europese titel in de geschiedenis.

De vorige en enige eindzege op een Europees kampioenschap stamt uit 1995. Rusland is de regerend Europees kampioen en legde in de historie vaker beslag op de titel.

Ook in 1995 speelde Oranje op eigen bodem: in Arnhem werd Kroatië verslagen in de finale. Twintig jaar later kunnen de Nederlandse vrouwen opnieuw de titel veroveren. Rusland is echter een geduchte tegenstander voor het team van bondscoach Giovanni Guidetti.

De Russinnen zijn lang, hebben veel sprongkracht en kunnen hard uithalen. Bovendien is het Russische blok een machtig wapen, waar met name de Nederlandse aanvalsters Lonneke Slöetjes en Anne Buijs een weg om- of doorheen zullen moeten vinden.

Twee sets

Nederland verloor tot nu toe slechts twee sets op het EK. Polen snoepte de formatie van Guidetti in zowel het onderlinge groepsduel als de kwartfinalewedstrijd een set af. Nederland bereikte de finale door een 3-0 winst op Turkije, Rusland versloeg Servië met 3-1.

De finale tussen Nederland en Rusland begint zondagmiddag in Rotterdam om 17.00 uur. De strijd om de derde plek tussen Turkije en Servië staat drie uur eerder op het programma, eveneens in Rotterdam.