Bondscoach Giovanni Guidetti gelooft dat de Nederlandse volleybalsters zondag de Europese titel kunnen veroveren. Na de zege in de halve finale zaterdag tegen Tukije treft Oranje in Ahoy titelverdediger Rusland.

''Ik geloof dat dit team het goud kan winnen. Nederland verdiende een medaille, dit moment is de beloning voor alle opofferingen'', zie Guidetti na de winst op Turkije.

''Vooraf zei ik tegen de speelsters: jullie verdienen het. Ik weet niet of het gaat lukken, maar het komt jullie toe. Dit is het enige team hier dat al sinds mei bij elkaar is. Ze zijn een team geworden in die tijd. Die uitbarsting na de wedstrijd, dat zegt alles."

Tegen Turkije plaatste Oranje zich dankzij een zege in drie sets (25-22, 25-18 en 28-26) voor de eindstrijd, maar de ploeg van Guidetti moest wel heel diep gaan. In de laatste set werd een ruime voorsprong weggegeven. Na setpunten voor Turkije sloeg Nederland alsnog toe. 

​''Die set was eigenlijk al verloren. Een normaal team verliest in zulke omstandigheden. Maar met onze kracht winnen we toch. Dat vind ik zo mooi: dat er een lastig moment komt en dan 'bam', winnen we toch'', keek Guidetti terug.

Huilen

Kort voordat de Italiaan de media te woord stond had hij al gebeld met zijn moeder en vrouw. "Mijn moeder huilde vooral. Mijn vrouw was heel blij voor me'', grijnsde de coach.

"Dit team is waanzinnig goed. Individueel zijn ze stuk voor stuk topvolleybalsters en in hun koppie zit het goed. Soms zeg ik niet eens iets tijdens de time-out, dan zetten ze het zelf goed. Ik geloof in deze speelsters."