De Nederlandse volleybalsters hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van het EK. In de halve finale in Ahoy rekende de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti in drie sets af met Turkije: 25-22, 25-18 en 28-26.

Door de overtuigende zege heeft Nederland, dat op het toernooi in eigen land ging voor een medaille, de doelstelling al gehaald. Het is de vierde keer in de historie dat de volleybalsters in de EK-finale staan. 

Een keer werd Oranje ook Europees kampioen. Dat was in 1995 na een eindstrijd tegen Kroatië, toen het toernooi ook in Nederland werd gehouden. In 2009 was Italië te sterk in de finale en in 1991 voorkwam Rusland dat Nederland Europees kampioen werd.

Ook dit jaar is titelfavoriet Rusland de opponent in de eindstrijd. De Russinnen versloegen Servië in de halve finale met 3-1 (25-23, 25-23, 21-25 en 25-22). De finale tussen Nederland en Rusland begint zondag in Ahoy om 17.00 uur.

Videochallenges

Oranje bereikte de finale zonder nederlaag, maar Turkije was zaterdag wel verreweg de lastigste tegenstander tot nu toe in het toernooi. Het Nederlandse team moest uitblinken en dat deed het ook.

De eerste set maakte al direct duidelijk dat elke kleine fout fataal was. Genadeloos werden missers afgestraft en te makkelijke ballen over en weer werden feilloos verwerkt tot punten. Zelfs beide coaches scoorden punten met goedgekozen videochallenges.

Oranje maakte het verschil door uiterst geconcentreerd en geduldig te blijven spelen, terwijl Turkije net iets meer fouten begon te maken. Zo kon Nederland in de tweede set bijvoorbeeld al vroeg een ruime voorsprong pakken en die langzaam maar zeker uitbouwen. De Turkse vrouwen beslisten de set zelf met een foute set-up.

Zenuwachtig

Nederland bulkte met de 2-0 voorsprong van het zelfvertrouwen, terwijl Turkije de mentale tik maar met moeite verwerkte. Dat lukte echter op tijd, waardoor het zenuwachtige Oranje een ruime voorsprong nog uit handen gaf.

Lonneke Slöetjes en Anne Buijs moesten zelfs nog twee setpunten voor Turkije wegwerken, voordat Nederland de match besliste. Met een blok bepaalden Slöetjes en Yvon Beliën de eindstand in de derde set op 28-26, waarna het feest losbarstte in Ahoy.