Epke Zonderland heeft zaterdag zijn rentree gemaakt nadat hij enkele weken geleden bij een val een hersenschudding opliep. De olympisch kampioen begon op brug en turnde daarna ook nog aan de rekstok en op paard/voltige. Céline van Gerner ontbreekt over drie weken waarschijnlijk bij de WK turnen in Glasgow.

Zonderland moest in Hoofddorp, waar de Nederlanders een interland afwerkten tegen Wit-Rusland, laten zien dat hij fit genoeg is om over drie weken aan de WK deel te nemen.

Dat lukte, zij het met aangepaste oefeningen. Zo was op de rekstok, het toestel waarop hij zijn wereldtitel hoopt te verdedigen, de moeilijkheidsgraad van zijn oefening beperkt tot 6,5 waar hij een oefening van 7,7 in huis heeft. Zonderland kwam tot een score van 15,075.

Op brug was dat 15,050, op voltige 13,500. Bondscoach Mitch Fenner maakt naar verwachting maandagavond zijn selectie bekend. ''Epke was goed. Nu is het even afwachten hoe hij herstelt.''

Doodnerveus

Zonderland deed zijn oefeningen en meed daarna, zoals vooraf gemeld, pers en handtekeningenjagers. Prikkels vermijden is het devies voor de normaal zo toeschietelijke sporter. ''We waren doodnerveus'', vertelde zijn coach Daniël Knibbeler naderhand. ''Dit was voor mij misschien wel de spannendste wedstrijd ooit.''

Ook Knibbeler kan alleen maar afwachten tot Fenner zijn besluit neemt. ''Epke heeft er in ieder geval alles aan gedaan. We moeten nu kijken hoe hij zich morgen voelt. Het blijft natuurlijk een puzzel hoe je straks een sterk team neerzet. Wij gaan in ieder geval door met onze spoedcursus WK turnen.''

Het WK in Glasgow is de eerste kans voor de turners om een ticket naar de Olympische Spelen te verdienen. Met een unieke prestatie wil Nederland zich rechtstreeks plaatsen voor Rio als een van de acht beste landenteams.

Van Gerner

De kans is groot dat Van Gerner ontbreekt op het WK. Van Gerner kampt met een hamstringblessure en bleef daarom zaterdag in Hoofddorp bij een interland tegen Groot-Brittannië aan de kant.

''Ik weet niet of het verstandig is wel te gaan en ik weet ook niet in hoeverre het team mij nodig heeft'', zei ze zaterdag. Haar collega's verloren de wedstrijd tegen de Britse vrouwen: 221,850 tegen 213,050. Bondscoach Gerben Wiersma maakt zijn WK-selectie uiterlijk dinsdag bekend.

Voor Nederland kwamen Noël van Klaveren, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Lisa Top, Tisha Volleman en Lieke Wevers in actie. Mara Titarsolej, met een gebroken teen, en Maartje Ruikes turnden buiten de landenwedstrijd om. Behalve Van Gerner bleef ook Sanne Wevers met rugklachten aan de kant.

Dat beide turnsters in de WK-ploeg zitten is door door hun beperkte inzetbaarheid uitgesloten. Wiersma: ''Met Sanne gaat het gelukkig goed, maar met de blessure van Céline wil het niet vlotten. We hebben vanochtend besloten dat ze hier niet in actie zou komen. Ook zonder Céline moeten we bij de WK in staat worden geacht top-12 te halen, en in ieder geval top-16.''