Voor bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters is de halve finale van het EK zaterdagmiddag in Ahoy Rotterdam tegen Turkije op voorhand al speciaal.

"Op twee speelsters na heb ik de hele selectie van Turkije minimaal vijf jaar gecoacht", zegt de 43-jarige Guidetti, die al sinds 2008 coach is van de Turkse topclub Vakifbank en daar vele prijzen mee won.

"De technische staf van Turkije is bovendien mijn technische staf van de laatste drie jaar; mijn assistent-coach bij Vakifbank is de hoofdcoach van de Turken, mijn derde coach is de assistent. Als je goed kijkt, zie je dat hun systeem niet erg verschilt van wat wij doen. Zij doen al vijf jaar wat wij hier nu vijf maanden doen."

"Het is nooit makkelijk voor mij om tegen Turkije te spelen, het wordt a hell of a match", vervolgt Guidetti, wiens echtgenote Bahar Toksoy voor dit EK werd gepasseerd door de pas 29-jarige Turkse bondscoach Ferhat Akbas. "Maar het is een halve finale van een EK. Als het simpel zou zijn, dan zou er iets mis zijn met de wereld."

De Italiaanse coach denkt niet dat een van beide ploegen een voordeel kan halen uit het feit dat ze elkaar zo goed kennen. "Als je zeven jaar met een speelster hebt gewerkt, dan weet je als coach precies wat ze gaan doen, alleen geldt andersom hetzelfde. Maar als ik mijn ploeg goed coach, dan hebben ze elke keer de oplossing."

Niet bang

Guidetti gelooft, zeker na de vier overtuigende zeges van Oranje in de afgelopen week, dat zijn ploeg "van iedereen kan winnen" op dit EK. "Ik ben zeker niet bang voor Turkije. Maar het zal wel de eerste keer zijn dit toernooi dat we een echt sterke tegenstander treffen."

"Turkije heeft een indrukwekkend team met veel ervaring. Alle speelsters hebben minimaal twee keer de Champions League gewonnen, sommigen zelfs drie keer. Ze weten dus hoe ze grote wedstrijden moeten spelen en hebben geen moeite met de druk."

De 3-1 zege op Polen donderdag in de kwartfinales overtuigde Guidetti ervan dat Oranje ook niet zal bezwijken onder de druk.

"En mijn speelsters - op Manon Nummerdor-Flier na - kunnen niet zeggen dat ze al vele prijzen op hun erelijst hebben staan, dat ze weten hoe ze moeten winnen. Maar het is een geweldige groep en hun groei is ongelooflijk."

Revanche

De Oranje-speelsters beseffen ook dat Turkije, eerder dit jaar winnaar van de Europese Spelen in Bakoe, een flinke uitdaging zal zijn.

"We weten dat het een heel goed verdedigend team is", aldus Anne Buijs, een van de uitblinkers tegen Polen. "De bal zal terugkomen en dan nog een keer terugkomen, dus we zullen geduldig moeten blijven."

Nederland verloor dit jaar de enige wedstrijd tegen Turkije. In de halve finale van de Montreux Masters eind mei bleek de huidige nummer vier van de Europese ranking na een spannende vijfsetter te sterk voor Oranje.

"Turkije is technisch een heel goed team, het zit goed in elkaar", zegt spelverdeelster Laura Dijkema. "Het wordt een superzware wedstrijd. Maar in Montreux was het heel close en wij willen nu revanche met hulp van het thuispubliek."

De halve finale tussen Nederland en Turkije begint zaterdagmiddag om 15.30 uur in Ahoy. Drie later starten titelverdediger Rusland en Servië aan de andere halve eindstrijd. De finale is zondag om 17.00 uur.