Met de vierde overtuigende zege op rij plaatsten de Nederlandse volleybalsters zich donderdagavond voor de halve finales bij het EK in eigen land. De speelsters zijn trots op die prestatie, maar denken ook dat Oranje nog beter kan in het finaleweekend.

"De kwaliteit van de kwartfinale was niet heel hoog, maar het was goed genoeg", aldus aanvoerder Maret Balkestein-Grothues na de 3-1 zege op Polen in Rotterdam.

"Ik vind dat we maandag tegen Italië beter speelden. Maar dit was een sleutelduel en we brengen uiteindelijk wat nodig is. Daardoor hebben we nog steeds zicht op ons doel."

Die doelstelling was voor het EK bepaald op een medaille en met nog vier teams in de race is een podiumplek dichtbij. Op basis van de eerste vier wedstrijden lijkt er bovendien nog wel meer mogelijk. Oranje heeft dit toernooi nog maar twee sets verloren.

"We wisten dat we een goed team zijn, maar je moet het natuurlijk ook nog doen", stelt Balkestein-Grothues. "Zo'n scenario als dit met vier fantastische wedstrijden hadden we van tevoren ook niet bedacht. We dachten dat het een stuk lastiger zou worden, maar het staat goed bij ons en dat kun je ook zien."

Nederland had afgelopen zondag in de groepsfase ook al tegen Polen gespeeld en won toen eveneens met 3-1. "Ik vond de wedstrijd van donderdag een stuk lastiger", zegt Anne Buijs, die in de kwartfinale goed was voor twintig punten, twee minder dan topscorer Lonneke Sloetjes.

"Je weet dat het klaar is als je verliest. Dat je maanden met elkaar hebt getraind, samen hebt gegeten, samen hebt geslapen en dat het dan opeens allemaal weg zou zijn. Dat wilden we gewoon echt niet. Ik ben ontzettend blij, we hebben dit zo verdiend als team. Ik blijf het zeggen: het is ongelooflijk."

Dijkema

Ook Laura Dijkema kan "nog niet helemaal bevatten" dat Nederland voor het eerst sinds 2009 in de halve finales van een EK staat. "Maar dit is een groep meiden met veel snelheid, lengte en power, en het valt op dit moment allemaal heel goed samen", aldus de spelverdeelster van Oranje in gesprek met NU.nl.

"De pass en de verdediging waren de laatste jaren een beetje het probleem en die staan nu als een huis", analyseert de 24-jarige Buijs. "En onze vechtlust is ook goed, dat is de basis van ons spel. Daardoor blijven we in de rally en blijven we kansen creëren."

Een belangrijk verschil met Polen was de kracht in de breedte. "Wij zijn echt een hecht collectief. Als de een wat minder is, dan kan de ander het opvangen en dat is heel fijn spelen", zegt Balkestein-Grothues (27).

"Iedereen kan met elkaar spelen, dat maakt dit team zo speciaal", vult de 25-jarige Dijkema aan. "Elke speelster heeft ook haar waarde voor het team en we gaan voor elkaar door het vuur."

Publiek

Maar de misschien wel belangrijkste factor in het succes deze week is volgens de speelsters het thuisvoordeel. "De sfeer is fantastisch", aldus Buijs.

"Ik kan alleen maar 'bedankt' zeggen tegen de Nederlandse fans. Ik hoop dat het hele land gek wordt als we de finale halen. Na het 'Dafne Schippers-effect' nu het 'volleybaldames-effect', dat zou super zijn."

Zo'n vijfduizend fans waren op het kwartfinaleduel in Ahoy afgekomen. "Dat is ongekend voor het volleybal", weet Dijkema. "Het publiek staat als een zevende man achter ons. In de vierde set ging het echt los. Het lijkt me dat het supervervelend was voor Polen om toen in de zaal te staan."

Zaterdag wacht de tot nu toe grootste uitdaging van het EK wanneer Oranje met Turkije zal strijden om een plek in de finale.

"Het zal niet makkelijk worden", stelt Balkestein-Grothues. "Turkije is een goed georganiseerd team met power, goed in de pass en in de verdediging. Maar wij hebben het thuisvoordeel en deze week is alles mogelijk. Ja, dat gevoel leeft echt bij ons."