Bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters was donderdagavond zeer trots dat zijn ploeg onder grote druk de halve finales van het EK in eigen land wist te bereiken.

"Dit was de moeilijkste wedstrijd van het EK, daar is geen twijfel over mogelijk", zei Guidetti na de 3-1 zege op Polen in Ahoy Rotterdam.

"Een kwartfinale is altijd lastig, maar vandaag was de druk nog een graadje erger. We speelden namelijk tegen een team waarvan iedereen verwachtte en wist dat we van ze konden winnen", doelde de 43-jarige Italiaan op de eerdere 3-1 overwinning tegen Polen in de groepsfase.

"Dus als we vandaag een nederlaag hadden geleden, dan had iedereen gezegd: 'Nederland heeft verloren', en niet: 'Polen heeft gewonnen'. Maar we willen zo graag een medaille, daar hebben we heel hard voor gewerkt."

Gespannen

In de eerste tweeënhalve set leek Nederland, dat alle drie de groepsduels won, wat gespannen na twee rustdagen.

"In een time-out in de derde set bij een voorsprong van 16-10 zei ik: 'Kom op, lach. Jullie spelen voor vijfduizend mensen, dus lach eens.' De speelsters waren zo gespannen, omdat ze zo graag wilden. Ze wisten dat we vandaag niks te winnen hadden, alleen maar wat te verliezen."

"Maar dit is een team dat ongelooflijk groeit, en het is een team dat duidelijk geen moeite meer heeft met de druk. Ik feliciteer mijn ploeg, want wat ze hier hebben gedaan is niet normaal. Dit Oranje speelt om te winnen, ze spelen met hun hart en ze spelen met moed."

Wissels

Een belangrijk verschil tussen Polen en Nederland woensdagavond was de breedte van de ploeg. Waar de Oost-Europese vrouwen erg afhankelijk waren van vedette Katarzyna Skowronska-Dolat, daar voegden zelfs de wissels van Guidetti wat toe aan de ploeg.

"Ik heb al vaker gezegd dat dit team uit vijftien goede speelsters bestaat", aldus de bondscoach. "En als ik iemand wissel, dan gaan ze daar goed mee om. Dit is een geweldige groep die iets heel graag wil. En daar hebben ze de laatste maanden elke dag hun passie ingelegd."

Guidetti neemt het zaterdag met Oranje in de halve finale op tegen Turkije.