De Nederlandse volleybalsters hebben zich donderdagavond geplaatst voor de halve finales van het EK in eigen land. Oranje was in Rotterdam voor de tweede keer dit toernooi met 3-1 te sterk voor Polen.

Nederland kreeg alleen in de tweede set echt tegenstand van de Poolse vrouwen: 25-16, 23-25, 25-16 en 25-16.

Oranje treft zaterdag in de halve finale in Ahoy Turkije, dat na een spannende vijfsetter te sterk was voor Duitsland. De nummer twee van de vorige twee EK's verloor met 25-20, 21-25, 20-25, 25-23 en 15-12.

Nederland speelde dit jaar één wedstrijd tegen de Turkse vrouwen, die drie plekken hoger staan dan Oranje op de Europese ranking (vierde om zevende). Turkije won eind mei in de halve finale van de Montreux Masters met 3-2 van Nederland.

Tussensprint

Polen was in de groepsfase een van de drie slachtoffers van Nederland. Oranje won zondag in Apeldoorn met 3-1 van de Oost-Europese vrouwen, die op de Europese ranking één plaats hoger staan dan de ploeg van Giovanni Guidetti.

Nederland had door de ongeslagen poulefase twee rustdagen voor de kwartfinale, terwijl Polen woensdagavond heel veel moeite had met Wit-Rusland in de tussenronde (3-2).

Oranje begon voor vijfduizend toeschouwers in Ahoy nog wat roestig en kwam met 7-4 achter. In het vervolg van de eerste set liep de thuisploeg mede door drie kill blocks van Robin de Kruijf langzaam weg en een tussensprint van 16-14 naar 23-14 op de service van Anne Buijs betekende de 1-0 voorsprong.

In de spannende tweede set kwam Oranje met 20-17 voor, maar Polen draaide dat om in een 23-21 voorsprong. De ploeg van coach Jacek Nawrocki voelde zich op 23-22 nog benadeeld toen het punt verloren ging doordat de bal tegen een mobiele camera aankwam, maar een geslaagde videochallenge op 24-23 betekende 1-1 in sets.

Vedette

De Poolse vrouwen waren ook in deze wedstrijd zeer afhankelijk van Katarzyna Skowronska-Dolat, de topscorer van het toernooi tot de kwartfinales. De wat zieke vedette maakte meer dan de helft van de Pools aanvalspunten, maar werd in de derde set naar de kant gehaald door Nawrocki.

Dat kwam ook doordat Nederland al snel een voorsprong van zes punten nam door de harde klappen van Lonneke Sloetjes, Buijs en invaller Yvon Beliën, en die marge gaf de ploeg niet meer uit handen: 25-16.

Skowronska-Dolat stond in de vierde set weer binnen de lijnen, maar ook zij kon niet voorkomen dat Polen steeds meer fouten begon te maken en dat Nederland van 10-10 uitliep naar 18-10. Tot grote vreugde van de fans in Rotterdam bleek dat de beslissing in het voordeel van Oranje.