Joost Luiten bivakkeert na de eerste ronde in de middenmoot bij het Alfred Dunhill Links Championship. De Bleiswijker had donderdag zeventig slagen nodig voor de achttien holes op de baan van Kingsbarns.

Daarmee staat de beste Nederlandse golfer na één dag op de 44e plaats, met twee slagen onder par.

De 29-jarige Luiten speelt de komende dagen nog op de Old Course in St. Andrews, waar zondag ook de finale is, en Carnoustie aan de oostkust van Schotland.

Luiten conformeerde zich de eerste dertien holes aan het baangemiddelde (één birdie, één bogey), waarna hij tot twee keer toe een slag won, om voor de resterende drie holes een par te noteren. Het eindsprintje leverde de Nederlandse nummer 66 van de wereld zo'n veertig plaatsen winst op.

Met name het putten liet te wensen over in Schotland, vond Luiten. "Van tee tot green speelde ik erg goed, maar ik wist geen enkele kans te benutten. Op zo'n mooie zonnige dag is -2 hier niet echt een goede score."

Cruijff en Gullit

De Zweed Kristoffer Bronberg, acht birdies op St. Andrews, de Engelsman Jimmy Mullen en de Ier Paul Dunne (beiden Kingsbarns) leiden. Zij leverden een scorekaart met 64 in.

De 22-jarige Dunne, pas sinds vorige week prof, sloeg op de vijftiende hole een hole-in-one.

Aan het befaamde evenement doen traditioneel ook bekende amateurs mee. Zo liep Luiten samen op met Volkswagen-importeur Wijnand Pon.

Johan Cruijff toonde op de Old Course zijn kwaliteiten aan de Spanjaard Alejandro Cañizares. Ruud Gullit was al voor de twaalfde keer van de partij en vormde een 'flight' met onder anderen Michael Ballack.