Jeroen Delmee is donderdag opgestapt als bondscoach van de Belgische hockeymannen. Ook zijn collega Pascal Kina van de vrouwen stopt.

De ploeg van Delmee werd eind augustus op het EK in Londen in de poulefase uitgeschakeld door een derde plaats in de groep achter winnaar Duitsland en nummer twee Ierland.

In de verliezersronde won de ploeg wel alle drie de wedstrijden, waarmee België vijfde werd op het EK. Ook de vrouwen werden vijfde na de derde plek in de groep achter Nederland en Spanje.

Delmee volgde in de zomer van 2014 de eveneens Nederlandse trainer Marc Lammers op, die kort daarvoor op het WK in Den Haag ook al vijfde was geworden.

Voor Delmee (42) was het zijn eerste baan als bondscoach. Na zijn spelersloopbaan was hij onder meer twee jaar assistent-trainer bij de Nederlandse vrouwenploeg. In 2011 kwam hij bij de technische staf van de Belgische mannen.

Rio

De bond wil op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 de tweede olympische medaille winnen na het brons van 1920 in Antwerpen en de vijfde plaats op de Spelen van 2012 in Londen. De nieuwe vijfde plaatsen daarna op zowel WK en EK waren dus teleurstellend, waardoor er volgens de bond 'snel een krachtige reactie' moest komen.

In de evaluatie van het EK trok Delmee de conclusie dat hij beter kan vertrekken. Sinds zijn aantreden als assistent in 2011 hielp de Nederlandse recordinternational de ploeg op de wereldranglijst van de dertiende naar de vierde plaats.

''Dit is een heel moeilijke beslissing, maar er moet iets veranderen'', zei Delmee op de bondswebsite. ''Als het team zijn dromen waar wil maken, is een nieuwe aanpak nodig die dichter aanleunt tegen de Belgische cultuur.''