NOC*NSF hoopt volgend jaar bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro meer medailles te halen dan bij de vorige Zomerspelen in Londen.

"We gaan voor meer medailles in meer sporten. Topsporters willen zich elke dag verbeteren, al wordt het een stevige klus", aldus chef de mission Maurits Hendriks woensdag in Amsterdam.

De sportkoepel trapt naast het Olympisch Stadion de voorbereiding op het evenement van volgend jaar in de Braziliaanse stad af.

"Team Nederland is in de afgelopen jaren echt sterker geworden in de breedte." In april of mei zal Hendriks een precies aantal medailles als doelstelling uitspreken.

In Londen legde Nederland beslag op twintig medailles, waarvan zes keer goud, zesmaal zilver en acht keer brons.

Fascinerend

De technisch directeur van NOC*NSF is inmiddels al meerdere keren naar Rio geweest om de accomodaties te bekijken en is razend enthousiast over de faciliteiten.

"Het worden fascinerende Spelen. De infrastructuur is geweldig en de bewoners zullen er na het evenement ook echt wat aan hebben."

"De testevents in verschillende sporten gingen niet allemaal vlekkeloos, maar daar zijn het tests voor. Ik merk dat de Brazilianen dingen meteen oppakken en het de volgende dag oplossen."

Video: 'Meer medailles in meer sporten

'Meer medailles in meer sporten'
'Meer medailles in meer sporten'

Water

Hendriks maakt zich nog wel zorgen over de waterkwaliteit. Bij het openwaterzwemmen en het roeien is die in orde, maar voor het zeilen is dat nog steeds een probleem.

"We trekken daarin op met andere landen, maar het kost nu al zes maanden om de overheid ervan te overtuigen dat er voldoende metingen gedaan moeten worden. Daar zijn we mee bezig." 

Er liggen voor NOC*NSF ook voldoende financiële uitdagingen. "Dat is een moeilijk aspect. De sport heeft zes miljoen per jaar ingeleverd terwijl onze ambitie groter is."

"We zitten wat dat betreft op een pijnlijk moment, maar ik hoop dat minister Schippers ons helpt. Dat heeft ze dit jaar gedaan en dat zou in een olympisch jaar ook mooi zijn."