De Nederlandse hockeybond KNHB gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de vrouwenploeg. De KNHB bevestigt maandag dat Sjoerd Marijne is ontslagen.

"Op dit moment ben ik teleurgesteld. Het spreekt voor zich dat ik niets liever had gedaan dan mijn contract uitdienen", reageert Marijne, die een contract had tot en met de Spelen van 2016 in Rio, in een persbericht van de KNHB.

"Na de directe kwalificatie voor Rio wilde ik met mijn ploeg presteren op de Olympische Spelen, maar de KNHB en ik constateerden dat er een verschil in inzicht was met betrekking tot de te voeren strategie. Dit heeft er helaas toe geleid dat er geen draagvlak was voor continuering."

Onder leiding van de 41-jarige Brabander moest de olympisch kampioen vorige maand op het EK genoegen nemen met de tweede plaats. In de finale was Engeland na shoot-outs te sterk.

"Natuurlijk is het ontzettend vervelend dat we de route naar de Olympische Spelen van Rio, waarvoor we ons met Sjoerd kwalificeerden, niet kunnen afmaken", stelt Oranje-aanvoerder Maartje Paumen. "Je kunt alleen de weg naar Rio samen vervolgen als alle neuzen dezelfde kant op staan."

Technisch directeur Arno den Hartog van de KNHB spreekt van 'absoluut geen gemakkelijke beslissing'. "Op basis van de laatste evaluaties werd voor beide partijen duidelijk dat dit besluit op weg naar Rio noodzakelijk was."

Caldas

Marijne werd in 2014 aangesteld als bondscoach van de hockeysters. Hij nam het stokje over van de succesvolle Max Caldas, die aan de slag ging als keuzeheer bij de mannen.

Op zijn eerste grote toernooi, de Champions Trophy in Mendoza, moest Marijne met de vrouwenploeg genoegen nemen met brons na een nederlaag in de halve finale tegen gastland Argentinië.

De nieuwe bondscoach leidde Oranje afgelopen zomer bij de halvefinaleronde van de Hockey World League in Brussel wel naar de winst en een ticket voor Rio. 

Eerder had Marijne de hockeyers van MOP, Tilburg, Amsterdam en Oranje Zwart onder zijn hoede.