De Nederlandse tafeltennissters hebben zich gehandhaafd op het hoogste Europese niveau (Championship Division).

Oranje won zondagmiddag met 3-0 van Wit-Rusland en ontliep daardoor degradatie. De negende plaats is nu het hoogst haalbare op de EK in Jekaterinenburg.

Nederland kwam gemakkelijk op voorsprong. Li Jie hoefde niet in actie te komen, omdat haar opponent Alexandra Privalova zich afmeldde.

Li Jiao zorgde t voor het tweede punt door in drie games af te rekenen met Alina Arloeskaja: 11-4, 12-10 en 16-14. Kim Vermaas besliste het duel (best-of-five) voortijdig door Alina Nikitsjanka te verslaan. Dat vergde vier games: 11-9, 5-11, 11-7 en 11-9. Rianne van Duin en Li Jie hoefden daardoor niet meer in actie komen.

De ploeg van gelegenheidsbondscoach Achim Sialino staat maandag tegenover Frankrijk, met Li Xue als kopvrouw.

Mannen

De mannen zijn in Jekaterinenburg dicht bij promotie naar de Challenge Division, het tweede niveau in Europa. De ploeg van bondscoach Li Jiao versloeg na Kosovo ook Schotland overtuigend met 3-0.

Dat betekende een plek in de eindstrijd van de Standard Division. Om de doelstelling voor de landenwedstrijd van het EK te halen moet maandag nog worden gewonnen van Moldavië.

Rajko Gommers opende in het duel met Schotland sterk tegen Craig Howieson, die hij in minder dan twintig minuten versloeg: 11-8, 11-5 en 11-5. Ewout Oostwouder had iets langer werk tegen Chris Wheeler maar klaarde de klus ook in drie games. Alleen de eerste was spannend: 17-15, 11-5 en 11-6.

Laurens Tromer besliste het duel vervolgens in amper een kwartier. Hij gunde Sean Doherty slechts twaalf punten: 11-5, 11-4 en 11-2.