Atlete Andrea Deelstra heeft zondag voldaan aan de olympische limiet op de marathon voor Rio. De Groningse eindige als vijfde in de marathon van Berlijn in een tijd van 2.26,46.

Een dik persoonlijk record en ruim onder de vereiste 2.28,00 voor deelname aan de olympische marathon over een jaar in Rio de Janeiro.

Deelstra is oud-Nederlands kampioene op de 42,195 kilometer. Ze eindigde vorig jaar als dertiende bij de EK in Zürich en was daarna lang geblesseerd aan haar rechtervoet. In die wedstrijd liep ze haar vorige persoonlijk record van 2.32,39.

In Berlijn was ze liefst zes minuten sneller. Met name het tweede deel van haar race was indrukwekkend. Met haar 2.26.46 is ze de vierde marathonloopster aller tijden van Nederland. Alleen Lornah Kiplagat (2.23,43), Hilda Kibet (2.24,27) en Carla Beurskens (2.26,34) waren ooit sneller dan Deelstra.

De Keniaanse Gladys Cherono ging bij de vrouwen met de zege aan de haal. Ze liep de marathon in twee uur, negentien minuten en 25 seconden.

De Ethiopische Aberu Kebede moest genoegen nemen met de tweede plaats in een tijd van 2.20,48. Het brons was voor haar langenote Meseret Hailu, die 2.24,33 klokte.

Mannen

Eliud Kipchoge schreef de marathon bij de mannen op zijn naam. De 30-jarige Keniaan deed dat in een zeer snelle tijd van 2.04,01. Eliud Kiptanui, een landgenoot van Kipchoge, legde in 2.05,22 beslag op de tweede plek. Feyisa Lilesa uit Ethiopië werd derde in 2.06,57.

Tot 30 kilometer bleven de voornaamste favorieten bij elkaar. Op een versnelling van Kipchoge hadden zijn concurrenten geen antwoord.

Opvallend genoeg liep de Keniaan bijna de hele marathon met flapjes aan zijn hardloopschoenen. Het bleken de binnenzooltjes te zijn, die waren los geschoven en langs zijn enkels bungelden.

Kipchoge was eerder dit jaar al de sterkste in de marathon van Londen. In 2014 zegevierde hij in Rotterdam en Chicago op de klassieke 42,195 kilometer.

Traditioneel worden er in Berlijn snelle tijden gelopen. Afgelopen jaar bracht Dennis Kimetto het wereldrecord nog op 2.02,57 in de Duitse hoofdstad. Zondag schitterde de Keniaan door afwezigheid na zijn deelname aan de WK van afgelopen maand.