Japan heeft niet nog een keer kunnen verrassen op het WK rugby. De Aziaten verloren woensdag hun tweede duel van Schotland, dat zonder de in Nederland geboren Tim Visser speelde.

De Schotten zegevierden in hun eerste WK-duel met 45-10, na een ruststand van 12-7

De ploeg van coach Vern Cotter nam in de tweede helft afstand van Japan door vijf tries, die op naam kwamen van John Hardie, Mark Bennett (2), Tommy Seymour en de jarige Finn Russell.

De in Zeewolde geboren Visser, die sinds 2012 uitkomt voor de Schotse ploeg, was door Cotter buiten de wedstrijdselectie van 23 spelers gelaten voor het duel in Gloucester.

Japan had zaterdag in zijn eerste WK-wedstrijd nog voor een van grootste stunts uit de rugbyhistorie gezorgd door met 34-32 te winnen van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika.

Schotland staat voorlopig bovenaan in groep B met vijf punten. De nummer twaalf van de wereldranglijst kreeg een bonuspunt omdat het vier tries of meer scoorde.

Australië

In groep A wist Australië zijn eerste wedstrijd ook te winnen, maar de wereldkampioen van 1991 en 1999 kon geen bonuspunt verdienen met de 28-13 zege op Fiji.

De Australiërs stonden bij rust al met 18-3 voor door twee tries in vier minuten van David Pocock en ze lieten Fiji in de tweede helft niet meer terugkomen.

Voor Fiji was het de tweede nederlaag na het verlies in de openingswedstrijd van het WK tegen gastland Engeland (35-11).

In groep D won Frankrijk ook zijn tweede wedstrijd. De verliezend finalist van vier jaar geleden kende een lastig eerste half uur, maar had daarna weinig moeite met Roemenië: 38-11.