BMX'er Jelle van Gorkom herstelt in het Amerikaanse Rock Hill van een zwaar trainingsongeval. Afgelopen weekeinde belandde hij in een ziekenhuis met als schade onder meer een gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen een een scheurtje in zijn milt.

"Er zat ook wat lucht tussen mijn longen. Daarom mag ik de komende tijd nog niet vliegen'', vertelde Van Gorkom woensdag aan de NOS.

Eind volgende week hoopt hij alsnog in het vliegtuig te stappen richting Rio waar de BMX'ers een testwedstrijd voor de Spelen rijden.

"Als ik in staat ben om gewoon te lopen en als het niet al te veel energie kost, dan wil ik wel heel graag Rio zien om me op die manier voor te bereiden op volgend jaar. Na het testevent komen we er tot aan de Spelen namelijk niet meer", aldus Van Gorkom, die hoopt snel weer op de fiets te kunnen zitten.

"De dokters zeggen dat ik ruim twee maanden niet kan fietsen, maar uit eigen ervaring weet ik dat ik met vijf weken weer met lichte training kan beginnen."

Ambulance

Van Gorkom herinnert zich weinig meer van het ongeval waarbij hij door een defect aan zijn crossfiets van de acht meter hoge startheuvel viel. "Ik weet nog dat ik aan het startrek stond en het volgende moment lag ik in de ambulance. En de gevolgen zijn serieus."

Van Gorkom werd in juli in Zolder tweede op het WK achter landgenoot Niek Kimmann.

De 24-jarige Achterhoeker had in het jaar van de Spelen van Londen 2012 ook al een zwaar ongeval. Daardoor kwam hij destijds niet topfit aan de start in de Engelse hoofdstad.