Bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters gelooft dat zijn ploeg optimaal voorbereid is voor het EK in eigen land, dat zaterdag van start gaat.

"We zijn er klaar voor", zegt Guidetti dinsdag op een persconferentie in Apeldoorn, waar Oranje zijn drie pouleduels zal spelen. "Alles in de voorbereiding is gegaan zoals gepland. Fysiek staat de ploeg ervoor zoals we willen en de motivatie is natuurlijk ook hoog."

De 43-jarige Italiaan, die aan het begin van dit jaar Gido Vermeulen opvolgde als bondscoach, won bij de laatste twee EK's in 2011 en 2013 zilver als coach van de Duitse vrouwen.

Met Oranje gaat hij ook voor een medaille, een doelstelling die hij al vrij snel na zijn samenstelling bepaalde samen met zijn ploeg."Ik geloof dat een medaille mogelijk is. Dat is ons grote doel."

De laatste keer dat de volleybalsters op het podium stonden bij een EK was in 2009 met zilver. Oranje heeft één Europese titel op de erelijst staan. In 1995 wonnen de volleybalsters goud bij het EK in eigen land.

Kwartfinales

De Nederlandse ploeg zal er eerst voor moeten zorgen dat het de groep met Slovenië, Polen en Italië overleeft. De nummers één van de vier poules plaatsen zich direct voor de kwartfinales, de nummers twee en drie moeten eerst nog een tussenronde spelen.

"Slovenië is de zwakste ploeg uit de poule, maar het is altijd lastig om te spelen tegen een ploeg die je niet goed kent", analyseert Guidetti. "Polen is een moeilijke tegenstander. Bij de finale van de Grand Prix deze zomer wonnen we van ze, maar het huidige team zal zeker beter zijn dan toen. En Italië heeft een heel ervaren ploeg die weet hoe ze moeten volleyballen."

Op papier zijn Italië en Polen sterker dan Oranje, want ze staan net boven Nederland op de Europese ranking. "Maar ik geloof dat wij de kracht hebben om van alle drie de ploegen in onze poule te winnen", aldus Guidetti.

Blangé

Toernooidirecteur Peter Blangé, die in 1997 met de Nederlandse volleyballers goud pakte bij het EK in eigen land, gelooft dat er "iets moois staat te gebeuren" voor de Oranjevrouwen.

"Een EK spelen in eigen land is fantastisch, het heeft echt een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Er komt ook een beetje stress bij kijken, je hebt opeens heel veel vrienden, maar dat hoort er ook bij. Als ik één ploeg succes gun, dan is het deze ploeg."

De volleybalsters beginnen hun EK zaterdag om 15.30 uur met een wedstrijd tegen Slovenië. Zondag volgt dan om 15.30 uur het duel met Polen en maandag start om 20.00 uur de laatste groepswedstrijd tegen Italië.