Een controversieel incident heeft zondag een schaduw geworpen over de Solheim Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen Amerikaanse en Europese golfsters in het Duitse St. Leon-Rot.

Het conflict tussen de beide ploegen ontstond tijdens de fourball tussen de Amerikaanse vrouwen Alison Lee en Brittany Lincicome en het Europese duo Charley Hull en Suzann Pettersen, die op zondagochtend moest worden afgemaakt.

Op de zeventiende hole miste Lee een putt, waarna de bal op een centimeter of 40 van de hole bleef liggen. De 20-jarige Solheim Cup-debutante pakte vervolgens de bal op zonder nog een keer te putten, in de veronderstelling dat haar Europese tegenstanders akkoord gingen met een gelijkspel op deze hole.

Het komt regelmatig voor bij 'matchplay' in het golf dat korte putts niet meer daadwerkelijk in de hole worden geslagen, maar de Noorse Pettersen maakte duidelijk dat ze daar in dit geval niet akkoord mee ging. De scheidsrechters hadden daarna volgens de regels geen andere keuze dan de hole aan Europa te geven.

Pettersen en Hull wonnen vervolgens ook de achttiende hole en daarmee de fourball. Zowel Lee als de 19-jarige Britse Hull was in tranen op de achttiende green.

Fout

De Europese captain Carin Koch, die op zaterdag al openlijk ruzie maakte met haar Amerikaanse collega Juli Inkster, stelde na afloop dat ze sympathie voelde voor Lee.

"We leven allemaal mee met Alison", zei Koch. "Het is erg ongelukkig, we willen niet dat dit soort dingen gebeuren. Maar ze maakte een fout volgens de regels van het golf. Vooraf hadden we bepaald dat een putt duidelijk moet worden toegekend door de tegenstander en dat gebeurde in de dit geval niet."

Lee stelde dat ze dacht dat ze wél duidelijk had gehoord dat het Europese duo zei dat het "goed" was. "Charley liep van de green af en Suzann was al niet meer op de green. Dus ik had geen enkele twijfel dat mijn putt 'goed' was."

Ryder Cup

Europa had later op zondag in de twaalf singles nog maar vier punten nodig om de Solheim Cup, de tegenhanger van de Ryder Cup, voor de derde keer op rij te winnen, maar dat lukte de ploeg van Koch niet.

De Amerikaansen vrouwen kwamen terug en wonnen toch met 14,5 tegen 13,5. Paula Creamer maakte het beslissende punt op in een duel met Sandra Gal uit Duitsland.