Michael van der Mark is zondag derde geworden in de eerste race van het WK superbike op het circuit van het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera.

De 22-jarige Nederlander finishte op zijn Honda achter de Britse winnaar Tom Sykes (Kawasaki) en diens landgenoot Chaz Davies (Ducati). Zijn achterstand op Sykes was ruim zes seconden. De Noord-Ier Jonathan Rea eindigde als vierde en verzekerde zich daarmee van de wereldtitel.

De tweede race bleek minder succesvol voor Van der Mark, die de strijd om de podiumplaatsen op moest geven nadat hij vijf rondes voor het einde onderuit ging. Uiteindelijk kwam hij als dertiende over de finish.

Davies ging in de tweede run met de winst aan de haal in de Spaanse hitte en boekte zijn vijfde zege van dit jaar. De Spanjaard Jordi Torres werd tweede, de Brit Leon Haslam eindigde als derde. Kersvers wereldkampioen Rea werd net als in de eerste race vierde.

Van der Mark staat zevende in de WK-stand na zijn derde podiumplek van het seizoen. De Zuid-Hollander werd in april twee keer derde in Assen.

De Spaanse Grand Prix is de elfde van het jaar. De coureurs reizen hierna nog af naar Frankrijk en Qatar.