De Keniaanse atleet Edwin Kiptoo heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen.

De 22-jarige Kiptoo klokte op de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam 45 minuten en 19 seconden in een wedstrijd die gekenmerkt werd door tegenwind in met name de laatste kilometers.

Daardoor kon ook geen nieuw parcoursrecord worden gelopen. De Keniaan John Mwangangi werd tweede in 45.58, de Ethiopiër Yenew Alamirew eindigde als derde in 46.04.

Kiptoo zette na de IJtunnel zijn aanval in en schudde zijn concurrenten meteen van zich af. De Keniaan liep vervolgens soeverein met krachtige passen door de straten van Amsterdam en Zaandam.

Hij lag zelfs even op wereldrecordkoers, maar dat hoge tempo kon hij, mede door de tegenwind, niet volhouden. ''Het was zwaar, maar ik ben blij en trots. De race verliep precies volgens plan'', zei de winnaar.

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Joyce Chepkiriu liep in 51 minuten en 30 seconden van de hoofdstad naar de Zaanstreek.

Haar landgenote Jackline Chepngeno was 4 seconden langzamer en werd tweede. De derde plaats ging naar de Ethiopische Dibabe Kuma met een tijd van 52.52.

Nederlanders

Beste Nederlander bij de mannen was Tom Wiggers in 49.04. Joeri Wolf klokte 50.06, Michel Butter was met 50.25 de derde Nederlander die over de streep kwam op de Peperstraat in Zaandam.

Kim Dillen werd bij de vrouwen negende in 56.35. Inge de Jong was vijf seconden langzamer en eindigde als tiende.

De Dam tot Damloop is uitgegroeid tot een van de grootste hardloopevenementen van Nederland. In totaal deden zondag 46.000 lopers mee aan de 10 Engelse mijl.