Joost Luiten is vrijdag op de tweede dag van de KLM Open gezakt in het klassement. De 29-jarige Nederlander liep een ronde van 71 slagen (1 boven par) en staat nu zes slagen achter op de nieuwe leider Sören Kjeldsen.

Luiten was op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort goed voor vier birdies, maar daar stonden liefst vijf bogeys tegenover.

De Bleiswijker maakte donderdag op de eerste dag van zijn thuistoernooi nog indruk met zeven birdies en geen enkele bogey, maar op zijn eerste hole op vrijdag moest hij direct een slag inleveren.

Het was de opmaat voor een lastige ronde voor de winnaar van 2013, die bij veel van zijn drives een afwijking naar rechts had. De nummer 66 van de wereld leek op holes 6 en 7 met twee birdies op rij zijn ronde wat om te draaien, maar daarna noteerde hij op hole 8, 10, 11 en 13 een bogey. Met birdies op 14 en 15 hield hij de schade nog enigszins beperkt. 

De 29-jarige Luiten, die vorig jaar vijfde werd in Zandvoort, speelde de laatste drie weken geen toernooien, omdat hij na een mindere periode in alle rust wilde werken aan zijn spel.

Kjeldsen

Kjeldsen wist voor de tweede dag op rij een rondje van 64 slagen neer te zetten. De 40-jarige Deen verloor geen slag en maakte zes birdies.

De Australiër Wade Ormsby en de Engelsman David Horsey staan gedeelde tweede op één slag van Kjeldsen, terwijl James Morrison uit Engeland in de komende twee dagen twee slagen goed moeten maken.

De legendarische Amerikaan Tom Watson maakte op zijn laatste vier holes nog twee birdies waardoor hij met een score van -3 precies de cut haalde en er zaterdag en zondag nog bij is. Oud-winnaar Miguel Angel Jimenez en de nummer 46 van de wereld Jamie Donaldson hoorden bij de prominente slachtoffers.

Naast Luiten is Wil Besseling de enige andere Nederlander die de cut haalde. De 29-jarige golfer, die normaal uitkomt op de Challenge Tour, staat na een rondje van 66 halverwege op -5. Ralph Miller, amateur Robbie van West en Fernand Osther strandden op -2. In totaal startten er donderdag dertien Nederlanders aan de KLM Open.

Fitzpatrick

Matthew Fitzpatrick zorgde vrijdag voor de meest opvallende prestatie bij de KLM Open, maar kon net niet voor een unicum zorgen in Zandvoort. De 21-jarige Engelsman voltooide zijn tweede ronde in 60 slagen en werd zo niet de eerste golfer met een rondje van 59 op de Europese Tour.

De nummer 114 van de wereld steeg met stip naar de gedeeld vijfde plaats, op drie slagen van de leider.