Het Nederlandse basketbalteam is er dinsdag niet in geslaagd de derde groepswedstrijd op het EK te winnen. Het team van bondscoach Ton van Helfteren ging in Zagreb met 81-74 onderuit tegen Slovenië.

Oranje was het toernooi afgelopen weekend goed begonnen met een zege op Georgië (73-72). Daarna volgde een nederlaag tegen Macedonië (71-78).

Nederland begon moeizaam aan het duel in de Kroatische hoofdstad. De Slovenen stonden al op een 12-0 voorsprong voordat Nederland voor het eerst wist te scoren.

Het team van Van Helfteren begon daarna onder aanvoering van Worthy de Jong en Charlon Kloof aan een inhaalrace.

Driepunters

Twee driepunters op rij van Kloof brachten Nederland in het derde kwart op vier punten van de Slovenen, die het vizier niet op scherp in het begin van de tweede helft.

Nederland kwam door twee rake vrije worpen en een lay-up van De Jong zelfs op gelijke hoogte met de mondiale nummer dertien (41-41). Door een knappe driepunter van de Sloveen Kremen Prepelic eindigde het derde kwart uiteindelijk toch met een 57-52 voorsprong voor Slovenië.

In het spannende vierde kwart kwam Nederland snel op gelijke hoogte. Daarna kon Oranje niet voorkomen dat de Slovenen met topscorers Jaka Blazic en Zoran Dragic (13 punten) steeds een voorsprong behielden. Robin Smeulders miste in de slotfase drie vrije worpen op rij voor Nederland.

Bekijk de samenvatting van Nederland-Slovenië:

Als u de video niet kunt zien, klik dan hier

​Knock-outfase

Nederland, dat voor de eerste keer sinds 1989 weer deelneemt aan het EK, speelt woensdag nog tegen Kroatië en een dag later tegen Griekenland. Om de volgende ronde te bereiken moet Oranje nog minimaal één duel winnen.

De eerste vier van de zes ploegen in de poule gaan door naar de knock-outfase.