De Holland Acht heeft zondag bij de WK roeien in Frankrijk brons behaald. Daarmee stelde het vlaggenschip van Oranje een olympisch startbewijs veilig.

De eerste vijf boten verzekerden zich van een olympisch ticket voor Rio 2016 (internationale eis). Het goud was voor titelverdediger Groot-Brittannië, het zilver ging naar Duitsland.

De Holland Acht bereikte woensdag de A-finale met een zege in de herkansing. Daarmee voldeed de ploeg van bondscoach Mark Emke al aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF (plaats bij de eerste zes).

De Holland Acht roeide in de finale een tactisch sterke race. De ploeg van Emke liet zich op de eerste 1000 meter niet opjagen (vijfde) en koos pas op het tweede deel vol voor de aanval.

Bij de doorkomst op 1500 meter lag Oranje vierde waarna op de laatste 500 meter ook Nieuw-Zeeland nog werd gepasseerd.

Metamorfose

De Holland Acht onderging na het mislukte WK vorig jaar in Amsterdam (achtste) een kleine metamorfose. Alleen Kaj Hendriks, Boudewijn Röell en stuurman Peter Wiersum behielden hun stoeltje in het Nederlandse vlaggenschip.

Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard kwamen erbij en Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Robert Lücken en Olivier Siegelaar stapten over van de Holland Vier.

De vernieuwde Holland Acht kwam dit seizoen traag op gang. Bij de EK kwam Oranje nog niet verder dan de zesde plaats.

Bij de wereldbekerfinale in het Zwitserse Luzern (vierde, vlak achter brons) toonde de ploeg van Emke al de nodige progressie, die bij de WK in Frankrijk werd doorgezet met de fraaie bronzen medaille.

Vrouwen acht

De Nederlandse vrouwen acht redde het zondag niet in de A-finale. De prominente ploeg van Oranje eindigde in de strijd om de medailles op de zesde en laatste plaats. Voor een olympisch ticket voor Rio 2016 was een plek bij de eerste vijf nodig (internationale norm).

De wereldtitel ging naar titelverdediger de Verenigde Staten (6.05,650), gevolgd door Nieuw-Zeeland (6.08,520) en Canada (6.09,050).

Nederland lag op het eerste deel van de race over 2000 meter nog keurig op de derde plaats. Op de laatste 1000 meter ging het echter mis bij Oranje. Bij de doorkomst op 1500 meter lag Nederland nog vijfde, maar in de slotfase kwam Rusland alsnog langszij: 6.11,490 tegen 6.12,330.

De acht bestond bij de WK uit de roeisters Monica Lanz, Sophie Souwer, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp en Olivia van Rooijen.

OKT

De Nederlandse ploeg bereikte maandag de WK-finale met de tweede plaats in de serie en voldeed daarmee al aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF. Bij het olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar in Luzern krijgt de ploeg van stuurvrouw Ae-Ri Noort nog een herkansing om de internationale eis te halen.

Van Rooijen en Hogerwerf deden bij de WK in Frankrijk ook mee in de twee-zonder. Op dat nummer eindigde het duo zaterdag in de A-finale op de negende plaats, goed voor een olympische startplaats namens Nederland bij Rio 2016.

Sportkoepel NOC*NSF hield bij de WK in Frankrijk echter een olympische norm van een plaats bij de eerste zes aan. Van Rooijen en Hogerwerf kunnen eveneens volgend jaar in Luzern nog een nieuwe poging wagen om een olympisch ticket te bemachtigen.

Lichte vier-zonder

De Nederlandse lichte mannen vier-zonder heeft genoegen moeten nemen met de vijfde plaats in de A-finale. Het kwartet van Oranje kon na een matige start niet meer meedoen in de strijd om de medailles.

Het goud was voor Zwitserland (5.55,310), gevolgd door Denemarken (5.57,580) en Frankrijk (5.58,220). Nederland eindigde in een tijd van 6.00,830.

Het viertal van Oranje, met Joris Pijs, Tim Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende aan boord, eindigde vrijdag in de halve finales keurig op de tweede plek.

Met die overtuigende finaleplaats stelde de Nederlandse ploeg, vorig jaar zesde op het WK in Amsterdam, een olympisch ticket voor Rio 2016 veilig.